Πάμε σε ένα μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο στην Αλόννησο;

alonnisos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Το πανέμορφο και πιο ήσυχο νησί των Σποράδων «κρύβει» έναν ιδιαίτερο μουσειακό θησαυρό στα βάθη του, που σύντομα θα είναι επισκέψιμος για όσους κάνουν καταδύσεις.

Κάπου εκεί βόρεια των Σποράδων, η Αλόννησος  εκτός από την ηρεμία της, φημίζεται και για τη φύση της, την οποία αντικρίζει κάποιος αμέσως μόλις αποβιβαστεί στο λιμάνι της. Οι παραλίες της είναι πανέμορφες και πάντα με πράσινο φόντο, με τη Χρυσή Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο να είναι από τις πιο αγαπημένες, ενώ ακόμη πιο ιδιαίτερη είναι η Χώρα, με την καταπράσινη πλατεία της, τις κεραμοσκεπές, τα πολύχρωμα σπίτια…

Εκτός από το φυσικό της πράσινο, όμως, η Αλόννησος έχει και περιβαλλοντική συνείδηση, προστατεύοντας το περιβάλλον της, θαλάσσιο και χερσαίο, βάζοντας στο πρόγραμμα την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, πολύ πριν γίνει μαζικά.

Η Χρυσή Μηλιά της Αλοννήσου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, φυσικά, δεν πρέπει να λείψει από τη λίστα σας αν θέλετε να ζήσετε από κοντά έναν μοναδικό συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων και φυσικά να… συστηθείτε με τη μεσογειακή φώκια.

Σε όλα αυτά τα υπέροχα της Αλοννήσου, προσθέστε και κάτι ακόμη: ένα υποθαλάσσιο μουσείο. Πρόκειται για το σύντομα επισκέψιμο ναυάγιο της Περιστέρας, όπου μπορεί κάποιος να δει το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Ανακαλύφθηκε το 1990 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη σε βάθος περίπου 25 μέτρων και τα ευρήματα είναι πολλά, μοναδικά και εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες αμφορείς βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας αφού το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς πιθανότατα γεμάτους με κρασί.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο, όπως και άλλοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι του Παγασητικού και των Βόρειων Σποράδων, φαίνεται πως θα γίνουν τα πρώτα υποθαλάσσια μουσεία της χώριας, επισκέψιμα για όσους κάνουν καταδύσεις, με την καθοδήγηση ειδικών. Ο στόχος είναι τα μουσεία αυτά στον βυθό της θάλασσας να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη διετία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι κατάλληλες υποδομές, συστήνοντας μια νέα μουσειακή εμπειρία.

Η Αλόννησος, λοιπόν, συνεχίζει να πρωτοπορεί κι αν οι Σποράδες είναι ο επόμενος προορισμός σας φέτος το καλοκαίρι, κάντε κλικ εδώ για να τις ανακαλύψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.