Αυτό είναι το πρώτο ανοιχτό μουσείο της Ελλάδας

ormos-samos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ένα χωριό καραβομαραγκών στη Σάμο, κατάφερε να γίνει το πρώτο ανοιχτό μουσείο στη χώρα, με πλήθος έργων μεγάλων διαστάσεων να εντυπωσιάζουν ρτους επισκέπτες.

Το αγαπημένο νησί του ανατολικού Αιγαίου που φημίζεται για τη φύση του, το γλυκό μοσχάτο κρασί του «Νέκταρ», τις ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Πυθαγόρα και τον Επίκουρο, αλλά και τα τουριστικά αξιοθέατά του, όπως το Ηραίο, όπου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, αφιερωμένου στην θεά Ήρα, έχει άλλον έναν... άσσο στο μανίκι του. 

Ο οικισμός Όρμος, περίπου 20 λεπτά μακριά από το Καρλόβασι, που έχει μια πολύ πλούσια ιστορία, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πανέμορφο ανοιχτό μουσείο κι αυτό το οφείλει στον Πολιτισμικό Σύλλογο Μαραθόκαμπου, ο οποίος συγκέντρωσε ταλαντούχους καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν ρεαλιστικές εικόνες στους τοίχους του χωριού, βάζοντας όλη τους την τέχνη με τα πινέλα και τα σπρέι τους. 

Το αποτέλεσμα προκάλεσε συγκίνηση στους κατοίκους, αφού ξαναζωντάνεψε η ιστορία του χωριού στα μάτια τους, φέρνοντας ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, ξανά στη... ζωή. Ουσιαστικά, οι καλλιτέχνες κινήθηκαν για την δημιουργία των έργων με βάση παλιές φωτογραφίες και πρόσωπα του χωριού, που κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν στους τοίχους του, ρίχνοντας φως στην παράδοση του τόπου. 

Τα έργα που δημιουργήθηκαν στο χωριό της Σάμου φτάνουν τα 20, με το μικρότερο να έχει μέγεθος 2x2 και το μεγαλύτερο να καλύπτει ακόμη και τριώροφο κτίριο. 

Αν βρεθείτε στη Σάμο, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από αυτό το πανέμορφο χωριό και να τριγυρίσετε στα σοκάκια του, ανακαλύπτοντας τα περίφημα αυτά έργα.