Απόδραση σε τέσσερις πανέμορφους προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας

libadeia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Δεν χρειάζεται να πάτε (πολύ) μακριά για να «ξεφύγετε» από το αστικό τοπίο και τους ρυθμούς της πόλης. Στη Στερεά Ελλάδα οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα, γι’ αυτό κι εμείς επιλέγουμε τέσσερις, η καθεμιά με τη δική της χάρη.

Λιβαδειά, για ψητό κρέας και περιπέτεια στη φύση
Η Λιβαδειά φημίζεται για τα… 40 παλικάρια της, όπως και για τα ψητά κρεατικά της, για όσους θέλουν να συνδυάσουν απόδραση, με ψητό κρέας, μεζέδες και κρασί. Τα σημεία αναφοράς της, όμως, δεν σταματούν εκεί. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι και το πράσινό της, συστήνοντας μια όμορφη πόλη της Βοιωτίας, κάπου ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και του Ελικώνα. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την πανέμορφη περιοχή της Κρύας, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Έρκυνα, ενώ μπορείτε να βολτάρετε στα πλακόστρωτα στο κέντρο της πόλης, με τα πανέμορφα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα γεφύρια και πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών. Οι πιο περιπετειώδεις συνεχίστε προς το φαράγγι της Κρύας, αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις, όπου έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο με εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου. Αξίζει επίσης να δείτε τον Πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός και να κάνετε βόλτα στις δύο κεντρικές πλατείες της Λιβαδειάς, που συνδέονται με πεζοδρόμιο. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο στο λόφο του Αγίου Ηλία που δεσπόζει πάνω από τη πόλη, προσφέροντας μοναδική θέα.

Δελφοί, για τους λάτρεις της ιστορίας
Ως μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις, όπου λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, οι Δελφοί αποτελούν έναν προορισμό από τον όποιο σίγουρα πρέπει να περάσετε ξανά κάποια στιγμή της ζωής σας, πέραν της εκδρομής με το σχολείο. Αποτελεί μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση, ενώ είναι και στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο και δείτε από κοντά το μαντείο, το μουσείο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο κι αν θελήσετε να «βολτάρετε» περισσότερο στην περιοχή, οι επιλογές είναι αρκετές. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων θα βρείτε την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, όπου τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα γεμίζει κόσμο, ενώ κοντά είναι και η Ιτέα και το γραφικό Γαλαξίδι, για μια νότα πιο ανάλαφρη που θυμίζει καλοκαίρι.

Καρπενήσι, για τοπικές νοστιμιές
Στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι, στα 960 μέτρα υψόμετρο, το Καρπενήσι στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού θα σας συνεπάρει με το φυσικό του κάλλος και τις γεύσεις του. «Χωμένο» μέσα στα έλατα, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, σας επιφυλάσσει πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων, αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές, δεν είναι τυχαίο που το Καρπενήσι είναι δημοφιλής προορισμός, ειδικά τον χειμώνα, αφού εκεί μπορείτε και να χαλαρώσετε, αλλά και να παίξετε με το χιόνι όταν ο καιρός το επιτρέπει, στο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Για να έχετε, όμως, ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, θα πρέπει να καθίσετε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τον μεγάλο πλάτανο και τη βρύση και να γευτείτε τα εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες. Δοκιμάστε κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι, καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, καπνιστή πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

www.wikipedia.com / Salamouras Sp.
Αγόριανη, για ησυχία και χαλάρωση
Το τοπίο εδώ είναι ίσως αυτό που έχετε στο μυαλό σας σε μια φθινοπρωινή/χειμερινή απόδραση: δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτης και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησάκια του 19ου αιώνα. Όλα αυτά θα τα βρείτε σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων σε ένα μέρος που δεν απέχει πολύ από τη… δράση (σε 15 χιλιόμετρα βρίσκεστε στα χιονοδρομικά) και προσφέρεται και για καλό φαγητό και καφέ και για απόδραση από την αστική καθημερινότητα.