Η Τέχνη ανθίζει στην Τήνο

tinos
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τέχνη σε τέσσερις εποχές μας περιμένει στην Τήνο από το 2020 μέσα από το εγχείρημα του οργανισμού «Kοινωνώ», με τίτλο «Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία».

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου, το Κοινωνώ καλεί συμμετέχοντες από όλο το φάσμα τέχνης, έρευνας κι επιστήμης να πάρουν μέρος στο θεματικό κύκλο «Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία», ο οποίος θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, έως το φθινόπωρο του 2020 στο νησί.

Το Κοινωνώ μέσα από το «Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία» θα φιλοξενήσει έως 200 συμμετέχοντες από μια πλειάδα χωρών, θα οργανώσει τέσσερα ξεχωριστά προγράμματα residency (φωτιά, νερό, αέρας, γη), διάρκειας 15 ημερών το καθένα και θα παρουσιάσει έργα και δράσεις σε πάνω από 60 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας σε όλο το νησί της Τήνου.

Forget Μe Νot - Λυρική performance από την μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και τον σαξοφωνίστα Guido De Flaviis σε αποσπάσματα από τα έργα Φόνισσα και Forget me not του Γιώργου Κουμεντάκη 

Το «Κοινωνώ», ο πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, δανείζεται τα τέσσερα φυσικά στοιχεία (φωτιά, νερό, αέρας, γη) και προσθέτει σε αυτά το «στοιχείο» του χρόνου για να αναδείξει από τη μία την εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου.

Το «Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία» είναι ένα πολυδιάστατο και μακρόχρονο έργο το οποίο επιχειρεί να ενσωματώσει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας τόσο για κοινωνιολογικά θέματα όσο και θέματα τοπικότητας, βιωσιμότητας, οικολογίας και πολιτισμού μέσα από μια σειρά διαδικασιών και δράσεων που άπτονται σε όλο το φάσμα της τέχνης, έρευνας και επιστήμης διεσπαρμένων σε όλο το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού. Με στόχο να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύγχρονης διεπιστημονικής πρακτικής της εικαστικής τέχνης, της έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και νέων μέσων έκφρασης με τον τόπο και τον χρόνο στα «υλικά» περιβάλλοντα του νησιού. Τα εν λόγω περιβάλλοντα είναι διάφορα: κατασκευασμένα και φυσικά, εσωτερικά και εξωτερικά, αστικά και αγροτικά, υλικά και άυλα και περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα, αγροτικών - φυσικών μνημείων και τοποθεσιών , ιστορικών κτιρίων και μονοπατιών .

Νταμάρι Πύργου. Μια απο τις τοποθεσίες των καλλιτεχνικών παραγωγών για το Στοιχείο της Φωτιάς.

Θα γίνουν τέσσερις ανοικτές προσκλήσεις, μία για κάθε θεματική-στοιχείο, με ξεχωριστές προθεσμίες. (Φωτιά - 15 Νοεμβρίου 2019, Νερό-15 Φεβρουαρίου 2020, Αέρας-15 Ιουνίου 2020, Γη - 15 Αυγούστου 2020). Η διάρκεια κάθε residency είναι 15 ημέρες. Συγκεκριμένα: Φωτιά 18-31 Ιανουαρίου 2020, Nερό 18-30 Απριλίου 2020, Αέρας 18-31 Αυγούστου 2020, Γη 18-31 Οκτωβρίου 2020. Το «Κοινωνώ» θα επιλέξει έως και 50 συμμετέχοντες ανά στοιχείο, ενώ η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς όριο ηλικίας ή άλλο περιορισμό (στην μορφή τέχνης ή το επιστημονικό πεδίο ). Οι δράσεις λήξης του «Τέσσερα(συν ένα) Στοιχεία» θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2020 και θα αφορούν την παρουσίαση του συνόλου των έργων που δημιουργήθηκαν σε όλο το Project.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν, φυσικά, τις απαραίτητες παροχές, δηλαδή μεταφορικά: από και προς Αθήνα - Τήνο και σε όλους τους χώρους διαμονής και δημιουργίας, διαμονή (δωμάτια και ξενώνες), διατροφή (κοινά γεύματα-δείπνα, προμήθειες τροφίμων) και μερική κάλυψη κόστους παραγωγής και υλικών.

Το «Τέσσερα (συν) στοιχεία» γίνεται με την ευγενή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του οργανισμού NEON και σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Info
https://www.kinono.gr/opencall.php