Τα αγαπημένα ελληνικά νησιά για τις διακοπές του 2020

skiathos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Κάθε ελληνικό νησί έχει τη χάρη του και τις ξεχωριστές ομορφιές του, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Το αμερικάνικο ταξιδιωτικό site cntraveler, όμως, ξεχώρισε κάποια ως ιδανικά για το φετινό καλοκαίρι. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Σκιάθος: για χαλάρωση με ένα καλό βιβλίο στις αμμώδεις παραλίες της
Μπορεί να είναι η πιο μικρή από τις Σποράδες, αλλά σίγουρα είναι η πιο δημοφιλής, τόσο για οικογένειες, όσο και για παρέες που αναζητούν νυχτερινή διασκέδαση στις διακοπές τους. Φημίζεται για μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του συμπλέγματος, με τα τιρκουάζ νερά στις Κουκουναριές στα νότια του νησιού, που είναι και από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες. Οι παραλίες στα βόρεια του νησιού, είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες, άρα και πιο ήσυχες, αλλά εξίσου ειδυλλιακές, για όσους προτιμούν περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση. Στο δυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται και η παραλία Ελιά με τα κρυστάλλινα νερά της και την ταβέρνα, που αξίζει να επισκεφτείτε. Κι όταν πέσει το βράδυ, η «δράση» συγκεντρώνεται στην Παπαδιαμάντη, όπου θα βρείτε μέρη για φαγητό και ψώνια. Τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια βρίσκονται γύρω από το λιμάνι, ενώ εκεί θα απολαύσετε και τα κοκτέιλ σας, με θέα το Αιγαίο.

Λευκάδα: για ιστιοπλοΐα, σερφ και απίστευτες παραλίες
Προσβάσιμη και με αυτοκίνητο από την Ακαρνανία μέσω πλωτής γέφυρας, η Λευκάδα είναι για πολλούς έρωτας, ίσως όχι με την πρώτη ματιά, αλλά σίγουρα με την πρώτη βουτιά. Η πόλη της Λευκάδας που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με τον σεισμό του 1953 μπορεί να μην σας γοητεύσει αμέσως, αλλά οι πανέμορφες παραλίες του νησιού με τα σχεδόν φωσφορούχα γαλάζια νερά, όπως οι Εγκρεμνοί, το Κάθισμα και το Πόρτο Κατσίκι, θα σας πάρουν τα μυαλά. Αν φυσάει, υπάρχουν παραλίες για κάθε περίσταση ώστε να προφυλαχτείτε από τον αέρα, αλλά αν σας αρέσει το σερφ, τότε καλύτερα να κατευθυνθείτε νότια προς Βασιλική και Άγιο Ιωάννη. Στο Νυδρί, αγνοήστε τα μπαρ και μπείτε σε ένα καράβι για να εξερευνήσετε τα μικρά νησάκια που συνδέονται με τη Λευκάδα, όπως τον Κάλαμο και το Μεγανήσι.

Παξοί: για ισορροπία ανάμεσα σε απομόνωση και φινέτσα
Από τα πιο μικρά νησιά του Ιονίου, οι Παξοί δεν είναι διάσημοι για αστεράτα ξενοδοχεία ή αμμώδεις παραλίες, αλλά για τα τιρκουάζ νερά τους που δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Στο νησί θα βρείτε τρεις πόλεις-λιμάνια, που δύσκολα θα διαλέξετε την αγαπημένη σας ανάμεσα σε Λογγό, Γάιο και Λάκκα, όπου ο Γάιος είναι και το κεντρικό λιμάνι, ενετικής αρχιτεκτονικής. Για μπάνιο και Piña Colada, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μονοδένρι και το Ben’s Bar, αλλά μην παραλείψετε να πάτε με βαρκάκι και στους Αντίπαξους, για να ζήσετε μια βουτιά στην πιο έντονα τιρκουάζ θάλασσα που έχετε δει ποτέ, στο Βουτούμι.

Ύδρα: για ολιγοήμερη απόδραση με καλλιτεχνικό χαρακτήρα
Ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας του νησιού είναι ξεκάθαρος με τον συλλέκτη έργων τέχνης Δάκη Ιωάννου, να έχει συμβάλλει κατά πολύ σε αυτό. Το σκάφος του, Guilty, έχει μάλιστα ζωγραφιστεί από τον Jeff Koons αποτελώντας μια πλωτή «γκαλερί», ενώ ο ίδιος κάθε χρόνο καλεί καλλιτέχνες όπως ο Matthew Barney και ο David Shrigley για να δημιουργήσουν installations στα παλιό σφαγείο του νησιού. Η απουσία αυτοκινήτων χαρίζει ακόμη περισσότερο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο νησί, που δεν αποτέλεσε μούσα του Leonard Cohen και άλλων καλλιτεχνών. Πλέον άνθρωποι της Τέχνης όπως οι Brice Marden, Sadie Coles και Juergen Teller διατηρούν σπίτι στο νησί. Ακόμη, όμως, κι αν δεν σας ελκύει τόσο η Τέχνη, η Ύδρα θα σας ξετρελάνει μόλις δυο ώρες μακριά από την Αθήνα, ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο, χαλάρωση, μπάνιο και καφέ, κοκτέιλ ή φαγητό στην Υδρονέττα.

Αμοργός: για θάλασσες απέραντου γαλάζιου και ανοιχτούς χώρους
Δεν είναι απλή περίπτωση να πάει κανείς στην Αμοργό με το καράβι να κάνει 8ωρο ταξίδι και τα μποφόρ να αποτρέπουν συχνά τον απόπλου των fast ferries. Αν τα καταφέρετε, όμως, θα φτάσετε στα Κατάπολα, ένα ήσυχο λιμάνι με καλές ψαροταβέρνες και πινακίδα που αναγράφει «Καλώς ήρθατε στην Αμοργό. Κανείς δεν θα σας βρει εδώ». Το νησί αυτό προσελκύει τόσο τους μοναχικούς, όσο και τους πεζοπόρους, αλλά και όσους αγαπούν τις καταδύσεις ή τον θρησκευτικό τουρισμό (το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα είναι πράγματι εμπειρία). Σίγουρα τα γυρίσματα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν το 1988 στην παραλία της Αγίας Άννας έχουν χαρίσει παγκόσμια φήμη στο νησί, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ομορφιές του γοητεύουν ακόμη κι όσους δεν το έχουν γνωρίσει από την ταινία. Κι αν δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες κι απλώς θέλετε να κάνετε socializing τα βράδια σε ωραία ατμόσφαιρα, το Γιασεμί στη Χώρα σας περιμένει, όπως και το Σελάδι στα Θολάρια, το Περγαλίδι στη Λαγκάδα αλλά και ολόκληρη η Αιγιάλη, που συγκεντρώνει πιο νεαρό κόσμο.

Το αφιέρωμα του cntraveler απαρτίζουν και άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μήλος, η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Φολέγανδρος, η Σύρος, η Ζάκυνθος, η Σύμη, η Ρόδος, η Νάξος, η Τήνος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος και η Σίφνος.