Πρέβεζα: τριγυρνάμε στην αρχόντισσα της Ηπείρου

limani-prebeza Γιάννης Χουβαρδάς

Στο νότιο άκρο της Ηπείρου, η Πρέβεζα περιμένει να σας φανερώσει τις δικές της, ξεχωριστές ομορφιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πρωτεύουσα του νομού Πρεβέζης, σημαντική πόλη και λιμάνι της Ηπείρου, η Πρέβεζα μπορεί να «χάνει» σε φήμη από την Πάργα, οι ομορφιές της, όμως, όχι μόνο δεν υστερούν από άλλες ηπειρωτικές πόλεις, αλλά φτιάχνουν τη δική τους ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Ανακαλύψτε τη!

Σίγουρα ένα Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για την Πρέβεζα. Περίπου 350 χιλιόμετρα και περισσότερες από 4 ώρες μακριά από την Αθήνα, η πρωτεύουσα του νομού Πρεβέζης θα χρειαστεί περισσότερες από 2 ημέρες για να καταφέρει να σας ξεδιπλώσει όλες τις ομορφιές της και να σας αφήσει να τη γνωρίσετε σε βάθος. Στην επόμενη ευκαιρία, λοιπόν, φορτώστε το αυτοκίνητο και βάλτε μπρος για το νότιο άκρο της Ηπείρου. Κι αφού φτάσετε, εξασφαλίστε ότι η φωτογραφική σας μηχανή είναι φορτισμένη στο φουλ και πάρτε τους δρόμους.

Περίπατος στο ιστορικό κέντρο
Εκεί θα πιάσετε όχι μόνο τον παλμό της πόλης, αλλά θα παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρά της και πιθανότατα να την ερωτευτείτε από την πρώτη στιγμή. Περπατήστε στους πεζόδρομους με τα νεοκλασικά σπίτια που αποκτούν κουκλίστικη όψη με τα λουλούδια στα μπαλκόνια τους, περάστε από την αγορά, κατεβείτε προς την παραλία και τα café ή ανεβείτε στις γειτονιές της παλιάς πόλης, δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις και εξερευνήστε το… «Παζάρι του Διαβόλου» ή αλλιώς Σεϊτάν Παζάρ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης, που αποτελεί ανηφορικό δρόμο που συνδέει την αγορά με το ποτάμι και αποτελεί σύμβολο της Πρέβεζας, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης. Στο τέλος της ανηφόρας θα βρείτε και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, όπου έζησε για 33 ημέρες, πριν αυτοκτονήσει, αποτελώντας σημαντικό σημείο του ιστορικού κέντρου. Κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε βολτάροντας στο κέντρο είναι τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας.

www.wikipedia.com / Nikos D. Karabelas

Κάστρο Αγίου Ανδρέα

Περιήγηση στα κάστρα της
Στην πόλη της Πρέβεζας δεν γίνεται να μην περάσετε και από τα τρία ενετικά κάστρα, με ελεύθερη είσοδο, για να ζήσετε από κοντά την αίσθηση που αφήνουν στους επισκέπτες του. Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα είναι το μεγαλύτερο από αυτά που σώζονται στην περιοχή της πόλης της Πρέβεζας, το Κάστρο του Παντοκράτορα από τη μία βλέπει προς το Άκτιο και από την άλλη ξεκινάει το Ιόνιο και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Και τα τρία κάστρα έχουν επιβλητική όψη και αρχιτεκτονική, ενώ προσφέρουν και μια όμορφη θέα στην πόλη.

Χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά
Απολαύστε τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών, τα οποία ωφελούν σε περιπτώσεις ρευματοπάθειας, αρθροπάθειας, μετατραυματικών παθήσεων, νευραλγιών, δερματοπαθειών και γυναικολογικών παθήσεων. Θα τα βρείτε στα νοτιοδυτικά της πόλης και είναι γνωστά από τον 17ο αιώνα, τότε που ο Αλή Πασάς έχτισε εκεί τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό της πηγής για το χαμάμ του.

Ο κόλπος του Αμβρακικού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ελλάδας

Γνωριμία με τη λιμνοθάλασσα
Λόγω της χλωρίδας και της πανίδας του, ο κόλπος του Αμβρακικού προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους, τα νερά του οποίου ανανεώνονται 1 φορά το χρόνο. Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος και υπάρχουν τουλάχιστον 20 λιμνοθάλασσες, με πλήθος υδρόβιων πουλιών και θαλάσσιας πανίδας να τον καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Μεσογείου. Στον οικισμό του Άγιου Θωμά, μάλιστα, ακριβώς απέναντι από την Πρέβεζα, θα έχετε την καλύτερη θέα προς τον Αμβρακικό και την πόλη, ενώ αν θέλετε να τον εξερευνήσετε πιο βαθιά, υπάρχουν κρουαζιέρες που μπορούν να κάνουν την επιθυμία σας πραγματικότητα.

Επίσκεψη στη Νικόπολη
Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα -5 χιλιόμετρα εκτός. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας και γι’ αυτό, μια βόλτα σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, δεν μπορεί να λείπει από το ταξίδι σας στην Πρέβεζα. Εκεί θα δείτε εντυπωσιακά ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά τείχη, το Ωδείο, το Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Νομισματοκοπείο, το Στάδιο, τα Λουτρά, το Νεκροταφείο, ενώ εκεί βρίσκονται και έξι βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα. Στον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να μπείτε δωρεάν, ενώ έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, για να μάθετε την ιστορία της πόλης.

Ξέρατε ότι η ονομασία του Αχέροντα σημαίνει ποταμός χωρίς χαρά;

Βαρκάδα στον Αχέροντα
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στον Αχέροντα βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου, ενώ και η ονομασία του σημαίνει ποταμός χωρίς χαρά, το υπέροχο τοπίο, όμως, σίγουρα δεν παραπέμπει σε οτιδήποτε σκοτεινό. Λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα. Τα εντυπωσιακά σημεία του είναι πολλά, με αρκετά τμήματά του, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, να σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες και σε άλλες πλευρές, να κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους. Για τους πιο δραστήριους και περιπετειώδεις, στον ποταμό πραγματοποιούνται και δραστηριότητες, όπως το κανό, το καγιάκ, το ράφτινγκ, ακόμη και η ιππασία, ενώ αν θέλετε μπορείτε να διασχίσετε τον ποταμό μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με ιδανικό σημείο κατάβασης τα Στενά.