Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση γλυκών;

pagoto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε έναν εθισμό που ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε: τον εθισμό στα γλυκά.

Στους περισσότερους από μας έχει τύχει σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας να επιζητούμε έντονα την κατανάλωση γλυκών. Κι αυτό γιατί τα γλυκά έχουν παρόμοια επίδραση στον οργανισμό με αυτή του τσιγάρου, είναι δηλαδή εθιστικά.

Οι λόγοι που μπορεί να αναζητάμε έντονα την γλυκιά γεύση είναι αρκετοί. Ο βασικός, όμως, είναι η βελτίωση της διάθεσης που μας προκαλούν. Αυτό συμβαίνει καθώς με την κατανάλωση γλυκών αυξάνεται η παραγωγή σεροτονίνης και ενδορφινών, ορμονών που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος που μας αρέσουν τα γλυκά,είναι γιατί η γλυκιά γεύση είναι η πρώτη γεύση με την οποία ερχόμαστε σε επαφή και γνωρίζουμε από την ώρα που γεννιόμαστε. Ακολουθούν η ξινή, η αλμυρή, η πικρή και τέλος η πικάντικη.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι γονείς που πολλές φορές χρησιμοποιούν το γλυκό σαν επιβράβευση για κάτι που κατάφερε το παιδί ή ως κίνητρο για να κάνει κάτι  που ενδεχομένως οι ίδιοι επιθυμούν ή ακόμα και για να σταματήσει το κλάμα σε μια δύσκολη στιγμή. Επομένως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλυκιά γεύση να συνδέεται άμεσα με την ανταμοιβή του εαυτού μας για κάτι που καταφέραμε ή ακόμα να χρησιμοποιείται και σαν παρηγοριά όταν βιώνουμε μια δύσκολη μέρα.

Το να σκεφτόμαστε τι τρώμε και γιατί το τρώμε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση γλυκών και όχι μόνο. Αρχικά μια καλή λύση για την αποφυγή της ζάχαρης είναι η χρήση γλυκαντικών ουσιών, όπως η στέβια, οι οποίες έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και ταυτόχρονα έχουμε το γλυκό που επιθυμούμε χωρίς όμως τις κενές θερμίδες που μας γεμίζει η κατανάλωση ζάχαρης.

Πολύ σημαντική βέβαια είναι και η κατανάλωση συχνών γευμάτων. Τα γεύματα ανά 2-3 ώρες βοηθάνε στο να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είμαστε πολλές ώρες νηστικοί αυτό που επιθυμούμε είναι κατά κύριο λόγο κάτι γλυκό ή κάτι πολύ λιπαρό; Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός ψάχνει μια άμεση πηγή ενέργειας που η κατανάλωσή της θα έχει τελικά σαν αποτέλεσμα την πρόσληψη πολύ μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, ενώ το αίσθημα της πείνας θα είναι πολύ σύντομα παρών και πάλι.

Επιπλέον μεγάλη προσοχή είναι καλό να δοθεί και στα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά καθώς εκεί βρίσκεται πολλή κρυμμένη ζάχαρη. Καλό είναι να αντικαθιστούμε τα απλά αναψυκτικά με light, αλλά και τους  χυμούς εμπορίου με φρέσκους σπιτικούς χυμούς. Προτιμάμε ανεπεξέργαστα προϊόντα, όπως είναι το ψωμί ολικής, καθώς αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη.

Ωστόσο η καλύτερη και πιο υγιεινή απάντηση στην έντονη αναζήτηση γλυκού είναι τα φρούτα. Τα φρούτα εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία μπορούν να καλύψουν και να κατευνάσουν την επιθυμία για γλυκό.

Ακόμα και η κατανάλωση τσίχλας φαίνεται να βοηθάει στην αποφυγή κατανάλωσης γλυκού βάσει ερευνών που έχουν γίνει, όπως και το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών φαίνεται να έχει ανασταλτική δράση.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και τις συνθήκες που μας κάνουν να επιζητούμε άμεσα την κατανάλωση γλυκού. Το να ενδώσουμε θα μας βοηθήσει πράγματι να αισθανθούμε καλύτερα; Ίσως το να αφιερώσουμε χρόνο εκείνη τη στιγμή στον εαυτό μας να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Μία βόλτα, η ανάγνωση ενός βιβλίου, λίγη μουσική ή ένα ωραίο αφρόλουτρο μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη επιβράβευση του εαυτού μας.

www.dietzone.gr