ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό - «Εκρηκτική» η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη: Εκτεταμένα επεισόδια, χημικά και οδομαχίες

Προσφυγικό - «Εκρηκτική» η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη: Εκτεταμένα επεισόδια, χημικά και οδομαχίες
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Οι ντόπιοι αντιδρούν στο σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τα πλάνα της και ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά για να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις εν λόγω δομές. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πρωί της Τρίτης άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτες -αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούνται το Πάσχα- σε αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν μολότοφ έτοιμες προς χρήση αλλά και 17 ρουκέτες, αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη ενός 45χρονου για αντίσταση.

Τα ξημερώματα είχαν προηγηθεί επεισόδια στο λιμάνι Μεστών Χίου, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το δρόμο προς τα Μεστά και δεν επέτρεψαν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι. Οι πολίτες, περί τους 200, επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την άφιξη πλοίου με τους αστυνομικούς.

Ακολούθησε ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια των οποίων ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Κάρμαντζης, και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία, με κλούβες και μηχανήματα, καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη

Το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή – Καράβας.

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο σημείο για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Ωστόσο, οι νησιώτες έχουν παρατάξει βαρέα οχήματα στο σημείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα μηχανήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από το στρατό να ανοίξει νέο δρόμο.

Παράλληλα, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης για περίπου δύο ώρες.

Τα ξημερώματα, έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» συνολικά 10 διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί. Περίπου 500 πολίτες, όμως, είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές Αρχές, που προχώρησε σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή Μανταμάδου.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

2859715

Πηγή: ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τις πρωινές ώρες ξέσπασαν οδομαχίες στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών.

Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

1

Πηγή: stonisi.gr

Η ανακοίνωση ΕΛΑΣ

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει τα εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ