ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Ξάνθη: Μαθήτρια δημοτικού θετική στον κορωνοϊό

Συναγερμός στην Ξάνθη: Μαθήτρια δημοτικού θετική στον κορωνοϊό
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αναστάτωση επικράτησε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης όταν οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν πως μια μαθήτρια βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, μετά από προεγχειρητικό έλεγχο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Ξάνθης», το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό ενώ η τάξη της μαθήτριας κλείνει προληπτικά.

Την ίδια ώρα, έχουν ενημερωθεί οι γονείς των παιδιών που είναι συμμαθητές με την ασθενή, ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Παράλληλα, στο Δήμο Μύκης στην Ξάνθη που βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό από τις Αρχές, τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται μία πτώση στη διασπορά, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα διατηρηθεί και πως τα μέτρα της απομόνωσης αποδίδουν.

Στο μεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για την περαιτέρω διερεύνηση και τον εντοπισμό των εστιών της διασποράς του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες κάτοικοι της Ξάνθης έχουν προσέλθει σε ένα από τα πολλά συνεργεία που υπάρχουν μέσα στην πόλη αλλά και σε περιοχές των άλλων τριών δήμων, προκειμένου να δώσουν δείγματα και να γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους.

Ο Δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του για λήψη δειγμάτων ώστε να υπάρχει συνεχώς ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ΕΟΔΥ που ακούραστα εργάζεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνεται ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πλέον ελεγχόμενη και σε αυτό βοήθησαν πολύ, όπως είπε, τα δειγματοληπτικά τεστ που γίνονται.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος για την εξέλιξη των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα τεστ που γίνονται «μας δίνουν μια συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν πολλά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα κάνουν τεστ καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ θα παραμείνει μόνιμα και ένα κλιμάκιο στην Ξάνθη».

«Τώρα», πρόσθεσε, «πιστεύω η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο κρατικός μηχανισμός ήρθε, είδε, άκουσε και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Καθησυχαστικός όμως εμφανίζεται ο κ. Καραδέδος και με τη μαθήτρια που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας και ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την ίδια ώρα, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και σε όμορους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, έχει απαγορευτεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, με τους πωλητές και τους παραγωγούς να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα -όπως υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους- την οικονομική αποδυνάμωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επίσης, από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου, αποφασίστηκε εκ νέου η προσωρινή αναστολή των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης λόγω της εμφάνισης των νέων κρουσμάτων Covid 19.

Συναγερμός από τα επτά κρούσματα στην Παραμυθιά - Κλειστά τα σχολεία

Σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι το τελευταίο 48ωρο για τα τουλάχιστον 7 περιστατικά κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται για δύο αδελφές, μια 52χρονη και μια 59χρονη, από την Παραμυθιά. Μάλιστα, η πρώτη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.

Έπειτα από επικοινωνία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Το Νοσοκομείο Φιλιατών και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων.

Με οδηγίες του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και σε συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχιστεί εξονυχιστικά σήμερα, ως και τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ