ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες - Στο τραπέζι και η παράταση για τα πανηγύρια

Κορωνοϊός: Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες - Στο τραπέζι και η παράταση για τα πανηγύρια
ΙΝΤΙΜΕ

Παρατάθηκαν τα μέτρα στις παραλίες την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα.

Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύος από τις 18.6.2020 έως και τις 2.7.2020» (B' 2420), όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.41734/2.7.2020 όμοια κοινή απόφαση των ιδίων υπουργών (Β' 2704) παρατείνεται, από τη λήξη της έως και τις 31.7.2020.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο για τα πανηγύρια

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παπαθανάσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο για τα πανηγύρια

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συμμόρφωσης στα μέτρα, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι καθημερινά στον δρόμο και οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τους πολίτες εάν βλέπουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα να αντιδρούν και να ζητούν την εφαρμογή τους και υπενθύμισε πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 για καταγγελίες.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού είναι δυναμικά, συμπλήρωσε πως δεν θα επαναληφθεί ένα γενικό lockdown αλλά θα ληφθούν μέτρα τοπικής κλίμακας όπου χρειαστεί και υπογράμμισε:

«Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένα πουθενά στην οικονομία μας».

Δεν έβγαλε νέα μέτρα η σύσκεψη στο Μαξίμου παρά την ανησυχία

Παρά τη μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, παρ' ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

H επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Ακόμη, οι ειδικοί πρότειναν να ισχύσει το μέτρο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων.

Ωστόσο, για την ώρα, το μέτρο αυτό φαίνεται πως δεν είναι στο τραπέζι.

Πού θα δοθεί έμφαση

Όπως τόνισε στην ευρεία σύσκεψη την ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης και στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» είπε.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 27 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η γεωγραφική κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:

- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ