FOCUS

«Περιπολία» στα χαλάσματα της Μάνδρας

«Περιπολία» στα χαλάσματα της Μάνδρας
CNN Greece

Λάσπη, χαλάσματα και ένας βουβός πόνος για τις 23 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στους ορμητικούς χείμαρρους. Οι φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική έχουν προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, από πολίτες ολόκληρης της χώρας.

Ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης φτάνουν σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να ανακουφίσουν έστω και λίγο τους κατοίκους, που έχασαν τα πάντα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Η εικόνα αυτή, μέσα στην απόλυτη καταστροφή, αποτελεί μια «ανάσα» για τους κατοίκους, που μετρούν τις πληγές τους και θρηνούν για τους φίλους, συγγενείς ή γείτονες που χάθηκαν.

Αυτή είναι, όμως, η μια όψη του νομίσματος. Και αυτό γιατί υπάρχουν και ορισμένοι που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προς όφελός τους.

Στα φαινόμενα αυτά επιχειρεί να βάλει ένα τέλος η ΕΛ.ΑΣ, με αυξημένες περιπολίες στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το CNN Greece ακολούθησε μια ομάδα της ΟΠΚΕ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, σε βραδινή της περιπολία στη Μάνδρα.

Δραματικές εικόνες

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική… Τα νοικοκυριά κάποιων κατοίκων έχουν βγει κυριολεκτικά στο δρόμο και το πλιάτσικο –κυρίως από Ρομά- είναι μια πραγματικότητα.

Ψυγεία, καναπέδες, καρέκλες και στρώματα είναι στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια και στις γωνίες των δρόμων. Μονάδες κλιματιστικών, που «ξεριζώθηκαν» από τους ορμητικούς χείμαρρους, είναι πεταμένα σε σωρούς από μπάζα και λάσπη. Και λίγα στενά παραπέρε, ρούχα και κουβέρτες κρέμονται έξω από σπίτια για να στεγνώσουν

Για ορισμένους, η ισοπέδωση της ζωής των κατοίκων δεν σημαίνει τίποτα. Η καταστροφή είναι απλώς μια «ευκαιρία» για εύκολο κέρδος.

Κλέβουν σίδερα, οικιακές συσκευές, έπιπλα ή ακόμη και εμπορεύματα καταστημάτων ή ψιλικατζίδικων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από τις 16 Νοεμβρίου και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου διατέθηκαν 2.297 αστυνομικοί, με ανάλογο αριθμό μέσων, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Ενδεικτικά, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου διατέθηκαν συνολικά 205 αστυνομικοί, που στελέχωναν τρεις ομάδες ΟΠΚΕ, 65 εποχούμενες και πεζές περιπολίες και έξι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

Στους δρόμους της Μάνδρας, η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή.

Στόχος είναι η παρουσία τους να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν περιστατικά στα οποία θα πρέπει να επέμβει η αστυνομία και όχι να σημειωθούν και να ακολουθήσουν συλλήψεις…

Η περιπολία

Λιγοστά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους γεμάτους λάσπη δρόμους της περιοχής, στις 10μμ το βράδυ. Ακόμη λιγότεροι ήταν οι πεζοί, με ελάχιστους να περπατούν στην πλατεία αλλά και τον οικισμό.

Η Μάνδρα μοιάζει με πόλη-φάντασμα.

Η παρουσία της αστυνομίας, όμως, είναι αισθητή. Εκτός από την ομάδα ΟΠΚΕ, υπάρχουν και άλλα περιπολικά που κυκλοφορούν στην περιοχή, με αναμμένους φάρους.

Η ομάδα της ΟΠΚΕ ξεκίνησε την περιπολία της από το Αστυνομικό Τμήμα της Μάνδρας. Πρώτος «σταθμός», η πλατεία του χωριού, όπου οι ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες σταματούν τα θωρακισμένα τζιπ τους και ελέγχουν με φακούς μέσα σε κατεστραμμένα καταστήματα και μισογκρεμισμένα κτίρια.

LP1 2283


Πηγή: CNN Greece

Οι αστυνομικοί εντοπίζουν ένα αγροτικό όχημα, με μισάνοιχτη πόρτα. Σταματούν, κατεβαίνουν και κοιτούν με φακούς στην καρότσα αλλά και μέσα στην καμπίνα. Ο οδηγός αντιλαμβάνεται την παρουσία τους και βγαίνει έξω από το κατάστημα στο οποίο βρίσκεται, για να τους μιλήσει.

Μόλις σιγουρευτούν ότι όλα είναι ήσυχα, επιστρέφουν στα οχήματά τους και συνεχίζουν την πορεία τους. Περνούν μέσα από τον οικισμό, οδηγώντας με χαμηλή ταχύτητα μέσα στους στενούς δρόμους, και ελέγχουν την περιοχή γύρω από τα σπίτια.

Κάποια στιγμή, βλέπουν ένα νεαρό ζευγάρι έξω από ένα σπίτι και κόβουν ταχύτητα για να τους ρωτήσουν τι κάνουν και αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αποδεικνύεται ότι είναι κάτοικοι της περιοχής και οι αστυνομικοί συνεχίζουν την περιπολία τους…

Λίγη ώρα αργότερα, εντοπίζουν ένα αυτοκίνητο, το οποίο θεωρούν «ύποπτο» και αποφασίζουν να προχωρήσουν σε έλεγχο. Κάνουν σήμα στον οδηγό να σταματήσει στην άκρη του δρόμου, ζητούν τα χαρτιά του και στη συνέχεια κοιτούν μέσα στο πορτμπαγκάζ…

Όπως φαίνεται, πρόκειται απλώς για κάποιον οδηγό που περνάει από το σημείο και του επιτρέπουν να συνεχίσει την πορεία του.

LP1 2440


Πηγή: CNN Greece

Οι άντρες της ΟΠΚΕ συνεχίζουν το έργο τους, περνώντας από τη βιομηχανική ζώνη της Μάνδρας. Και σε αυτή την περιοχή, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με χώμα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Έξω από τις επιχειρήσεις στέκονται και ορισμένοι εργαζόμενοι σε εταιρίες σεκιούριτι, που βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν κλοπές και βανδαλισμούς.

Τα τζιπ της αστυνομίας κατευθύνονται ξανά προς την πλατεία του χωριού. Περνούν έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Μάνδρας, όπου τα φώτα καίνε παρά το προχωρημένο της ώρας, και κόβουν ταχύτητα. Όλα μοιάζουν ήσυχα, παρότι οι πόρτες του θεάτρου, που πλημμύρησε από τον ορμητικό χείμαρρο, είναι ανοιχτές…

LP1 2446


Πηγή: CNN Greece

Στη μία τα ξημερώματα, η περιπολία έφτασε στο τέλος της αλλά μόνο για το CNN Greece.

LP1 2449


Πηγή: CNN Greece

Για τους άντρες της αστυνομίας συνεχίστηκε μέχρι πρωίας, για να προστατεύσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η καταστροφή σε αριθμούς

  • 23 νεκροί -17 άνδρες - 6 γυναίκες
  • 25 τραυματίες
  • 1.064 κτίρια στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας χρήζουν αποζημίωσης. -794 κατοικίες-126 επαγγελματικοί χώροι -8 δημόσια κτίρια -136 αποθήκες και υπόγεια
  • 448 κτίρια στον Δήμο Μεγαρέων και τη Δ.Ε. Νέας Περάμου χρήζουν αποζημίωσης -281 κατοικίες-36 επαγγελματικοί χώροι-6 δημόσια κτίρια -123 αποθήκες και υπόγεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ