ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Αναβίωσε το "Μέλωμα του Χριστού" στην Αρναία

Χαλκιδική: Αναβίωσε το "Μέλωμα του Χριστού" στην Αρναία
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αρναία, παραμονή Χριστουγέννων, ώρα 7.30 μμ. Στους πρόποδες του Χολομώντα σε ύψος 600 μέτρων το κρύο μπορεί να είναι τσουχτερό, η ατμόσφαιρα, όμως, στην κεντρική πλατεία αποπνέει μία μοναδική ζεστασιά.

Είναι τα χνώτα των εκατοντάδων ανθρώπων που τη ζεσταίνουν, είναι τα βαρέλια με τις φωτιές, είναι η χορωδία και τα παιδιά με τα φαναράκια στα χέρια που τη ζεσταίνουν, είναι οι μελωδίες που παίζει η μπάντα κι είναι στο κέντρο της πλατείας ένα τεράστιο αχνιστό Χριστόψωμο, βάρους 400 κιλών, που μόλις έχει βγει από τον φούρνο.

"Το Μέλωμα του Χριστού", το έθιμο για την υποδοχή της Γέννησης του Χριστού, αναβίωσε και φέτος στην Αρναία Χαλκιδικής.

"Ουσιαστικά είναι ένα απλό δρώμενο, αλλά έχει πολλή κατάνυξη, είναι ένα δρώμενο φορτισμένο συναισθηματικά, γιατί διαδραματίζεται λίγες ώρες πριν τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Το συναίσθημα που βγαίνει είναι κοινό, μία κοινή συνισταμένη από όλον τον κόσμο, την χορωδία που βγαίνει από το ένα στενό και την μπάντα από το άλλο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής Στέλιος Βαλιάνος, μέλος της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρίας Αρναίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο το δρώμενο.

Στο εργαστήριο όπου παρασκευάστηκε το χριστόψωμο οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Η ζύμη αφού φούσκωσε τοποθετήθηκε σε λαμαρίνα διαστάσεων 4 τ.μ. και μπήκε για να ψηθεί σε ειδικό φούρνο. Πρωταγωνιστικά προϊόντα για την παρασκευή του Χριστόψωμου ήταν τα καρύδια και το μέλι, που συμβολίζουν τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια, τις οποίες "χαρίζουν" οι πιστοί στον Χριστό, για να κάνει τα πρώτα βήματά του στη γη. Αφού κόπηκε το Χριστόψωμο μοιράστηκε σε κατοίκους και επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της Αρναίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ