ΕΛΛΑΔΑ

«Επιστρέψτε τα βότσαλα της παραλίας Λαλάρια»: Τελευταία ευκαιρία για τους παραβάτες

«Επιστρέψτε τα βότσαλα της παραλίας Λαλάρια»: Τελευταία ευκαιρία για τους παραβάτες
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Δραστικά μέτρα για τη διάσωση της παραλίας Λαλάρια, η οποία βλέπει τα σπάνια βότσαλά της να εξαφανίζονται με δραματικούς ρυθμούς, λαμβάνονται στην Σκιάθο.

Στο αεροδρόμιο του νησιού έχουν τοποθετηθεί κουτιά με την επιγραφή: «Επιστροφή των βοτσάλων της παραλίας Λαλάρια», όπου όσοι έχουν πάρει τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα της παραλίας, τα οποία ονομάζονται «λαλάρια» - εξού και το όνομα της παραλίας – μπορούν να τα επιστρέψουν.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή», είπε ο κ. Θοδωρής Τζούμας, επικεφαλής του πολιτιστικού συλλόγου της Σκιάθου, στον Guardian. «Μπορεί στα Λαλάρια να μην έγινε κατολίσθηση, αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τέτοια, που η φυσική ομορφιά καταστρέφεται με ανησυχητικούς ρυθμούς», σημείωσε αναφερόμενος στην κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την ασφάλεια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Είναι τεράστια η ποσότητα των βοτσάλων που έχουν εξαφανιστεί από την παραλία, με αποτέλεσμα πριν από λίγο διάστημα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου να κάνουν έκκληση στους τουρίστες «να παίρνουν φωτογραφίες και όχι βότσαλα».

Μάλιστα, είχε προβλεφθεί και πρόστιμο 1000 ευρώ σε όσους «συλλαμβάνονταν» να παίρνουν βότσαλα ή αν αυτά βρεθούν στην κατοχή τους. Ακόμη, άντρες του Λιμενικού κάνουν περιπολίες στην παραλία, αλλά και ελέγχους σε πλοία για να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες.

https://www.instagram.com/p/BmjgA2fhfbm
https://www.instagram.com/p/BmjgTaPhiQO
https://www.instagram.com/p/BmObkrnhd_d

Ο Νικόλας Κατσαμπάς, επικεφαλής του λιμένα Σκιάθου, εξέφρασε, στο ίδιο μέσο, την ελπίδα του πως, μετά την πρόβλεψη περί προστίμων και την τοποθέτηση των ειδικών κουτιών στο αεροδρόμιο, η εικόνα της παραλίας θα αλλάξει.

Εκπρόσωπος του δημαρχείου του νησιού, επεσήμανε πως δεν είναι μόνο οι τουρίστες αυτοί που παίρνουν τα βότσαλα, αλλά και ντόπιοι που τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν διάφορα αντικείμενα, όπως μωσαϊκά για τα σπίτια τους. Η φύση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον ρυθμό που εξαφανίζονται τα βότσαλα και να τα αναπληρώσει, σημείωσε η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου.

Όσον αφορά τα ειδικά κουτιά του αεροδρόμιου, αποδεικνύονται αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον κ. Τζούμα. «Έχουν τοποθετηθεί εδώ και μερικές μέρες, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι κλέφτες βοτσάλων για να αποχωριστούν αυτές τις όμορφες πέτρες, αν δεν θέλουν να βρεθούν πάνω τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ