ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή 82χρονη για το σύγχρονο «Κωσταλέξι» στην Καλλιθέα

Στη φυλακή 82χρονη για το σύγχρονο «Κωσταλέξι» στην Καλλιθέα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ποινή κάθειρξης δέκα ετών επέβαλε την Παρασκευή το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στην 82χρονη Όλγα Μαχατίδου, τη γυναίκα που είχε επιφορτιστεί να φροντίζει την 40χρονη - 36χρονη τότε - πλέον Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία έμεινε παράλυτη και βρέθηκε το 2014 καθηλωμένη σε κρεβάτι με μουσαμάδες, με το πόδι της σπασμένο και δεμένο σε ένα ξύλο και το σώμα της γεμάτο πληγές.

Η ποινή επιβλήθηκε στην 82χρονη κατά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας η ηλικιωμένη γυναίκα αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη φυλακή.

Επιπλέον, σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, καταδίκασαν δικαστές και ένορκοι και ένα συγγενή της Μαρίας, επίσης κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση.

Σοκαριστικές αποκαλύψεις στο δικαστήριο

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις που έδωσαν ενώπιον των εφετών οι γείτονες της Μαρίας, που καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει μετά το θάνατο της γιαγιάς της, προκαλούν αποτροπιασμό.

Η γειτόνισσα της Μαρίας, η Ιωάννα Πλεύρη, ανέφερε πως η φροντίδα της 36χρονης τότε κοπέλας πέρασε στην 82χρονη κατηγορούμενη, όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα της.

Όπως είπε η μάρτυρας, για πολλά χρόνια οι γείτονες είχαν την αίσθηση ότι η Μαρία είχε τη φροντίδα που έπρεπε. Το 2014, ωστόσο, όταν η κατηγορούμενη αρρώστησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαμέρισμα.

Περιέγραψε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η μάρτυρας: «Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διάφορα. Δεν μπορούσα να δω, γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα... Μούδιασα. Μου είπε "δεν είμαι πολύ καλά, με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί"».

Άλλη γειτόνισσα της Μαρίας, που κλήθηκε και κατέθεσε στο δικαστήριο, περιέγραψε στην κατάθεσή της: «Μου χτύπησε το κουδούνι η κυρία Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμίας. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι».

Η ίδια αναφέρει πως η σημερινή εικόνα της Μαρίας «δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που είχε το 2014, καθώς έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ