ΕΛΛΑΔΑ

Σιθωνία Χαλκιδικής: Eγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Σάρτης

Σιθωνία Χαλκιδικής: Eγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Σάρτης
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ένα μέτωπο της πυρκαγιάς έχει φτάσει στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, οι κάτοικοι του οποίου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. 

 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν πριν από λίγο την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

"Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι των υπόλοιπων οικισμών, σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης.

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσβατη, με πυκνή βλάστηση, ενώ δεν υπάρχουν δρόμοι, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης από την πυροσβεστική.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα (βυτιοφόρα, μεταφοράς προσωπικού, κλπ), τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο που συντονίζει τα εναέρια μέσα.

Σε επικοινωνία του με το CNN Greece νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρρίσης Ντέμπλας, έκανε λόγο για μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

«Η φωτιά είναι μεγάλη, ανεξέλεγκτη. Φυσάει πολύ δυνατός άνεμος. Επιχειρούν αυτή την ώρα και ενάερια μέσα και επίγεια. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση», είπε ο κ. Ντέμπλας, ο οποίος έχει μεταβεί στην περιοχή όπου μαίνεται το μέτωπο.

Ερωτώμενος αν υπάρχει εντολή εκκένωσης κάποιου οικισμού ο ίδιος τόνισε πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τέτοια εντολή, ωστόσο, έχουν ειδοποιηθεί ορισμένοι κάτοικοι του οικισμού του Κάμπου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς, όμως, λόγους.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης για κάποιον οικισμό. Μόνο προληπτικά ειδοποιήσαμε τον κόσμο σε κάποια σπίτια στον Κάμπο να φύγει. Προληπτικά όμως, δεν υπάρχει κάποια επικινδυνότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

«Αλλά ο αέρας μαίνεται, οπότε πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το «μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο».

Εκκενώθηκαν σχολεία και απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τον οικισμό του Κάμπου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία της περιοχής εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Η εικόνα της φωτιάς

Η πυρκαγιά κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή. Εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και o Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη.

«Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών», εξήγησε.

Η κ. Συρδάρη επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η φωτιά να οριοθετηθεί πριν πέσει το σκοτάδι. «Νυχτώνει και νωρίς και πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν σκοτεινιάσει» πρόσθεσε.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρούς - Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρούς- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ