ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτικός μηχανισμός στον Βύρωνα: Στα εγκληματολογικά η βόμβα – Πού στρέφονται οι έρευνες

Εκρηκτικός μηχανισμός στον Βύρωνα: Στα εγκληματολογικά η βόμβα – Πού στρέφονται οι έρευνες
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται ήδη ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε τα ξημερώματα έξω από πολυκατοικία όπου διαμένει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε μετά από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα zougla.gr και την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, μέσα στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου, έξω από την πολυκατοικία της οδού Αδραμυτίου.

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) κατάφεραν να την εξουδετερώσουν, χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη, γεγονός που διευκολύνει το έργο των ειδικών στα εργαστήρια.

Πιθανολογείται ότι η βόμβα δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία, αλλά και αυτό θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή έρευνα.

Όσον αφορά την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την ενέργεια, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ούτε ο άγνωστος που τηλεφώνησε ανέφερε κάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεθοδολογία και η συνδεσμολογία έχει ομοιότητες με αυτή που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες βόμβες στο παρελθόν η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Το χρονικό

Λίγο πριν από τις 4:00 τα ξημερώματα, άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την ιστοσελίδα zougla.gr και είπε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Αδραμυτίου 18 στον Βύρωνα και ότι επρόκειτο να εκραγεί σε 20 λεπτά.

Ο άγνωστος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για φάρσα.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Μετά την παρέλευση του χρόνου που είχε δώσει ο άγνωστος οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και τον εξουδετέρωσαν, αλλά η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των συνεργείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι πινακίδες της μηχανής είναι πλαστές ή εάν το δίκυκλο είναι κλεμμένο.

Οι πρώτες δηλώσεις Ντογιάκου

Για τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

«Ειδοποιηθήκαμε από την αστυνομία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε μπαγκαζιέρα μηχανής και στη συνέχεια το είδα με τα μάτια μου» είπε ο κ. Ντογιάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, και συμπλήρωσε:

«Έχει αποκλειστεί η περιοχή και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι μας, που βρίσκομαι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ