ΕΛΛΑΔΑ

Στα λευκά «ντύθηκαν» αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Στα λευκά «ντύθηκαν» αρκετές περιοχές της Ελλάδας
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Στα λευκά άρχισαν να «ντύνονται» ορεινές περιοχές της χώρας μας, με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στο Πήλιο, ορεινά της Καλαμπάκας, στη Σαμαρίνα Γρεβενών αλλά και το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων.

Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε εδώ live εικόνα από τη Σαμαρίνα Γρεβενών

Χιόνισε στο βουνό των Κενταύρων

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, όπου το ύψος του χιονιού αγγίζει τα 10 εκατοστά. Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -3 βαθμούς Κελσίου ενώ η χιονόπτωση, που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζεται ανά διαστήματα.

Δείτε εδώ live εικόνα από το Πήλιο

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, το χιόνι που πέφτει είναι πολύ πυκνότερο και το ύψος του ξεπερνά τα 15 εκατοστά, αλλά δεν είναι αρκετό για την λειτουργία του αθλητικού-χιονοδρομικού κέντρου.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου-Ζαγοράς.

Στον Βόλο και την περιφέρειά του βρέχει κατά διαστήματα, το κρύο είναι αισθητό και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά στην πόλη τους 13 βαθμούς.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην Ημαθία λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών - Σαμαρίνας, Γρεβενών - Βασιλίτσας, Γρεβενών - Περιβολίου, Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Βέροιας -Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας -Σελίου, Νάουσας -Ροδοχωρίου.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Κρήτη

Προβλήματα σε περιοχές κυρίως της Ανατολικής Κρήτης προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί με βασικό χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις ειδικά στην περιοχή του Ηρακλείου.

Στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, υδροστρόβιλος «σήκωσε» θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε υποδομές.

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ