ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συνεχίζεται η «επέλαση» της κακοκαιρίας - Πού θα χτυπήσει η «Ωκεανίς»

Καιρός: Συνεχίζεται η «επέλαση» της κακοκαιρίας - Πού θα χτυπήσει η «Ωκεανίς»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Έντονα είναι τα φαινόμενα που θα προκαλέσει και σήμερα, Δευτέρα, η κακοκαιρία «Ωκεανίς», που συνεχίζει την «επέλασή» της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Μυτιλήνη από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φθάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά πολλά σχολεία πολλά σχολεία ανά τη χώρα. Συγκεκριμένα, με απόφαση του δήμου Αθηναίων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο συγκρότημα της Γκράβας λόγω βλάβης στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται πως «με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν τα έντεκα (11) σχολεία που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων κλειστά, έως ότου επισκευασθεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας».

Παρακάτω τα σχολεία του δήμου Αθηναίων που θα παραμείνουν κλειστά:

  • 21ο ΓΕΛ
  • 40ο ΓΕΛ
  • 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • 40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 112ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 65ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 4ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 81ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
  • 113ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
  • 38ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Κλειστά θα παραμείνουν και τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη αυτό οφείλεται στη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε, αλλά και γενικότερα στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας. «Σύμφωνα με τα σχετικά προγνωστικά στοιχεία προκύπτει πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25.02.2019, η θερμοκρασία θα κυμανθεί κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου σε όλο το ορεινό και ημιορεινό Ε.Ο. δίκτυο του νησιού μας. Επειδή οι πιθανότητες για δημιουργία παγετού είναι αυξημένες και με γνώμονα την απόλυτα ασφαλή μεταφορά των μαθητών, αποφασίζουμε να παραμείνουν κλειστά, όλα τα σχολεία της Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, στα όρια του Δήμου Κεφαλονιάς».

Κλειστά θα παραμείνουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των Κοινοτήτων Παναγίας και Χρυσομηλιάς και του οικισμού Αμπελίων στο Δήμο Μετεώρων.

Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Μετεώρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 π.μ.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου- Σελίνου και Σφακίων.

Η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία ελήφθη από τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεννόηση και με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Χανιά, δεν διασφαλίζεται η απολύτως ασφαλής πρόσβαση στις σχολικές μονάδες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Αττική

καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων.

άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες στα νοτιά έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.

θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής στέρεας και της Ευβοίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα). Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 πιθανώς στα νοτιά έως 10 μποφόρ.

θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

θερμοκρασία: στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς. Στα νότια από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ