ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη - Ένας αγνοούμενος στα Χανιά

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη - Ένας αγνοούμενος στα Χανιά
Φωτογραφία Αρχείου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

Συναγερμός έχει σημάνει στα Χανιά όπου αγνοείται ένας 61χρονος οδηγός, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από τα νερά ορμητικού χειμάρρου στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου. «Δυσοίωνες» οι προβλέψεις για ακόμα ισχυρότερες βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, η οποία μετρά ήδη τις πληγές της από το πέρασμα της «Ωκεανίδος». Δριμύ ψύχος και πολικές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, επικρατούν στα βόρεια ορεινά της χώρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των αρχών στην περιοχή Εμπρόσνερος Αποκορώνου για τον εντοπισμό άνδρα ηλικίας 61 ετών, η τύχη του οποίου αγνοείται από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αποκοκρώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο αγνοούμενος κινείτο με το αυτοκίνητό του σε αγροτικό δρόμο κοντά σε χείμαρρο που διέρχεται από το σημείο.

Το όχημα εντοπίσθηκε σε σημείο του ποταμού Βατουδιάρη, ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα. Στις έρευνες συμμετέχουν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και κάτοικοι της περιοχής.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι περίπου 1,5 ώρα πριν από το περιστατικό, οι Αρχές είχαν προχωρήσει στον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από όχημα στην ίδια περιοχή.

Εικόνες καταστροφής

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στην Κρήτη η κακοκαιρία που πλήττει το νησί από το μεσημέρι της Κυριακής.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου υπάρχουν καταπτώσεις χωμάτων και πετρών, ενώ πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Από την κακοκαιρία υπήρξαν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με το οποίο καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Παράλληλα, οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στη λίμνη της Αγιάς ανέβηκε η στάθμη του νερού, ενώ πρόβλημα καθίζησης υπήρξε στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Επίσης, λίγο μετά τις 11:30 δέντρο έπεσε από την ανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων, προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λόγω καταπτώσεων υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά το χωριό Φουρνές προς Λάκκους, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από τη διακλάδωση Αργυρούπολης προς Ασή Γωνιά.

Σοβαρότατα προβλήματα και σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στους δρόμους Φουρνέ-Μεσκλά , Λάκκοι-Μεσκλά, Φουρνέ-Λάκκοι, Χλιαρό-Ουρθούνι-Καράνου, Νιο Χωριό-Βουκολιές και Συρίλι-Νεριανά.

Για τους ίδιους λόγους, διατηρείται επίσης κλειστή η γέφυρα Πατελαρίου-Πλατανιά, η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και η γέφυρα του Συριλίου στον Ταυρωνίτη.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανολιοπούλου και Σκινέ-Φουρνέ.

Παράλληλα, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται και το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων, ο πυροσβεστικός σταθμός του δήμου, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, η διεύθυνση καθαριότητας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης. Στους πολίτες συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε όσους δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές και αγκυροβόλια λόγω των προβλεπόμενων δυνατών ανέμων, καθώς και στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, αφού τα εδάφη έχουν κορεστεί από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και είναι επιρρεπή στην εκδήλωση αστοχιών (κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων).

Προβλήματα υπάρχουν και στο εθνικό οδικό δίκτυο, λόγω καταπτώσεων χωμάτων και πετρών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές Πλατάνι, Καλάμι και Αγίου Φανουρίου.

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί και στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Στο ύψος του Φόδελε έχει διακοπεί το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

«Γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του ΒΟΑΚ να μην κλείσουν οι δρόμοι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης.

Σημαντικές κατολισθήσεις, πρανών και βράχων, καταγράφονται στις Σίσες, αλλά και στην Σκεπαστή, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης να επιχειρούν από νωρίς το πρωί.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ανέφερε ότι «όποια μέσα διαθέτουμε ως Περιφέρεια, αλλά και των εργολάβων, αυτή την ώρα βρίσκονται στο ΒΟΑΚ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δρόμο ανοιχτό. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο Ηρακλείου - Μοιρών, καθώς στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας πριν το Σίβα, το βουνό «κατεβάζει» λάσπη.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες "ιρλανδικές" διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Εκτός λειτουργίας φροντιστήρια, κολυμβητήριο και δημοτικά γυμναστήρια

Προβλήματα και στη λειτουργία δομών των δήμων προκαλεί η κακοκαιρία. Εκτός από το σύνολο των σχολικών μονάδων όλης της Περιφερικής Ενότητας που δεν λειτουργούν για λόγους ασφαλείας σχετικά με τη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, κλειστή παραμένει η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων, δεν λειτουργούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, το κολυμβητήριο Χανίων καθώς και όλα τα δημοτικά γυμναστήρια.

Ο Δήμος Χανίων με ανακοίνωση του απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τον δημοτικό κήπο λόγω του υψηλού κινδύνου πτώσης δέντρων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα καλούνται οι οδηγοί να μην παρκάρουν στις οδούς περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου και οι πεζοί να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την Τετάρτη η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά.

Σοβαρά προβλήματα και στο Ρέθυμνο

Κατολισθήσεις, πτώσεις ογκωδών τμημάτων βράχων, σπάσιμο δέντρων, φουσκωμένα ρυάκια, μικροί χείμαρροι που ενίοτε δημιουργούν επικινδυνότητα, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, συνθέτουν την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας η οποία στο Ρέθυμνο έχει γίνει έντονα αισθητή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αντιπεριφεριάρχης Μαίρη Λιονή και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας εφιστούν στην προσοχή σε όλους τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους οι οποίες πρέπει όπως επισημαίνουν να ελαχιστοποιηθούν.

Για τα προβλήματα που δημιούργησε στο νησί η πρωτόγνωρη κακοκαιρία (βραχοπτώσεις, κατολισθήσεις κ.ά) συζήτησαν ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης, με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Στο μεταξύ, από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης γνωστοποιήθηκε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τρίτη, ενώ σε ό,τι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο αλλά και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τόσο σήμερα, Δευτέρα, όσο και αύριο, Τρίτη.

Ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου αποφασίστηκε η διακοπή μαθημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για αύριο, Τρίτη, και, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα κατά τη μεταφορά των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών από την κακοκαιρία.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν προκληθεί προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά - Κράνα, Σταυρός - Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος - Σαϊτούρες, Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο - Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη, Παλέ - Σελλιά, Πάνορμο - Πέραμα, Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο.

Τόσο από πλευράς της αντιπερειφέρειας Ρεθύμνου, όσο και από το σύνολο των δημοτικών αρχών, τονίζεται πως απαγορεύεται αυστηρά η διάβαση από όλα τα ρέματα και συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και να αποφεύγουν τη νέα Εθνική Οδό, από το Πάνορμο μέχρι τα όρια του Νομού Ηρακλείου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και επεμβαίνει τάχιστα σύμφωνα με τον διοικητής της Περιφερειακής διοίκησης Κρήτης κ. Λαγουδάκη ο οποίος καλεί τους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Νίκος Βόζογλου ζητάει από τους πολίτες να διατηρούν την προσοχή τους κατά τη διέλευση τους από τις προαναφερόμενες περιοχές κι επίσης να αποφύγουν σήμερα τις μετακινήσεις τους ή έστω να τις περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες, δοθέντος ότι τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα οξυνθούν μετά τις 12 το μεσημέρι και κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης (Τεχνική Υπηρεσία, Πολιτικής Προστασίας, ΔΕΥΑΡ κ.λπ.) βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και εγρήγορση προκειμένου να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών.

Αρκετά καταστήματα έχουν παραμείνει κλειστά, καθώς και σχολικές μονάδες δεν έχουν λειτουργήσει. Αρκετοί κάτοικοι των χωριών κάνουν συνεχείς εποπτείες στις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, ενώ πολίτες με πρωτοβουλία τους καθαρίζουν τις σχάρες των ομβρίων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ανθυποπλοίαρχος, διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, Μαρία Σμπούκη, η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Λιμεναρχείου έχει διακοπή λόγω της εισροής υδάτων, αλλά και έντονου κυματισμού, καθώς και αντικειμένων που υπάρχουν στους δρόμους. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν από πλημμυρισμένα φρεάτια στους δρόμους της παραλίας του Ρεθύμνου και στη χερσαία ζώνη του Λιμένα τα οποία όμως βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Επίσης, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες, ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο Δημοτικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός για το διήμερο Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων και προστασίας των πολιτών.

Έντονα προβλήματα στην περιοχή της Κισσάμου

Προβλήματα και στην περιοχή της Κισσάμου προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει περιοχές της Δυτικής Κρήτης. Λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νερού που τρέχουν από τις πλαγιές διακόπηκε η κυκλοφορία στη σήραγγα Τοπολίων μέχρι νεωτέρας, ενώ λόγω κατολισθήσεων διακόπηκε και η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο από Σκινέ-Πρασέ- Σέμπρωνα- Αγία Ειρήνη.

Ο Δήμος Κισσάμου ανακοίνωσε ότι ο δρόμος από Τοπόλια έως Μύλους της Τοπικής Κοινότητας Βλάτους είναι κλειστός λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού στην περιοχή. Επιπλέον, καλούνται οι κάτοικοι οικιών που βρίσκονται παραπλεύρως του Τυφλού Ποταμού, από τον Κατσοματάδο έως και Καλουδιανά, να είναι σε ετοιμότητα απομάκρυνσης από τα σπίτια τους λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Κισσάμου καλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτοί που μετακινούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας κατά τη μετακίνησή τους χαμηλές ταχύτητες.

Νέα προειδοποίηση για βροχές και ισχυρές καταιγίδες

Η χαμηλότερη θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου, στο Μεσόβουνο της Κοζάνης, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-12,9), στη Βλάστη Κοζάνης (-10), στην Κερασιά Πέλλας (-9,6) και στην Κλεισούρα Καστοριάς (-9,1).

20190225 MaxWind GR result

Στη νότια Ελλάδα, η «Ωκεανίς» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά του νησιού που ήδη είχαν επηρεαστεί σημαντικά από την προηγούμενη κακοκαιρία «Χιόνη». Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήταν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους Άγιους Πάντες Χανίων (65).

2019022510 daily min temp result

Πηγή: meteo.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

2019022606Ζ Accum Precip GR 42 result

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, βροχές αναμένονται στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των παραπάνω ηπειρωτικών περιοχών. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά, και από τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα περιοριστούν ως επί το πλείστον στην Κρήτη.

Οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας, ενώ σταδιακή εξασθένηση τους αναμένεται την Τρίτη. Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τρίτη και την Τετάρτη.

2019022510 daily rain result

ΔΗΜΟΦΙΛΗ