ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Η βοή ήταν εκείνη που αναστάτωσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης

Λέκκας: Η βοή ήταν εκείνη που αναστάτωσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης το βράδυ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ο κύριος λόγος της ανησυχίας ήταν η βοή των δονήσεων.

«Και οι δύο δονήσεις είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος και γι' αυτό, αν και ασθενείς, έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους», είπε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε δε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν, δηλαδή, ο σεισμός έχει μικρό εστιακό βάθος, η δόνηση συνοδεύεται από βοή.

«Η βοή ήταν εκείνη που αναστάτωσε του πολίτες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αναφορικά, τέλος, με το επίκεντρο της δόνησης, ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν σε ένα μικρό τοπικό ρήγμα, το οποίο κατά το παρελθόν είχε δώσει σεισμούς, αλλά όχι μεγάλης ισχύος και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Οι σεισμοί

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:15 μεγέθους 2,4 βαθμών Ρίχτερ, ενώ η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:44, μεγέθους 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παρότι ασθενείς, οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν επίκεντρο κοντά στο κέντρο της πόλης, στο Ασβεστοχώρι.

Το εστιακό βάθος των δύο σεισμών ήταν 5,9 χλμ και 5 χλμ αντίστοιχα, με επίκεντρο στην προαναφερθείσα περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) ανέφερε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 16 χλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ