ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Με διεθνή εμβέλεια ο φετινός ρουκετοπόλεμος - Ντοκιμαντέρ του National Geographic

Χίος: Με διεθνή εμβέλεια ο φετινός ρουκετοπόλεμος - Ντοκιμαντέρ του National Geographic
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες ρουκέτες μετέτρεψαν τον ουρανό της Χίου, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε μέρα, αφού για ακόμη μία χρονιά οι Βρονταδούσοι ρουκετατζήδες αναβίωσαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ελλάδας. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και μη, έσπευσαν να παρακολουθήσουν το υπερθέαμα από διάφορα σημεία του Βροντάδου, καθώς και από το Αίπος.

Το συνεργείο του National Geographic πιστό στο ραντεβού, βρέθηκε από νωρίς στο Βροντάδο, πραγματοποιώντας λήψεις εναέριες αλλά και επίγειες, προετοιμάζοντας το υλικό που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο και θα διαδώσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Με σύμμαχο τον καιρό οι ρουκετατζήδες αφού πραγματοποίησαν – την πλέον καθιερωμένη παρέλαση τους στο Πετροκάραβο- έλαβαν θέσεις μάχης μπροστά από τους ρουκετοσύρτες, τιμώντας το έθιμο που τους άφησαν παρακαταθήκη οι παππούδες και προπαππούδες τους.

Και φέτος ο αριθμός των ρουκετών δεν ξεπέρασε τις 12.000 συνολικά, κάτι που οδηγεί σε αμοιβαία κοινή λύση ρουκετατζήδων και περίοικων.

Σύμφωνα με το OPEN TV, συνολικά από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, το κόστος των γυρισμάτων υπολογίζεται σε 400.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Νational Geographic. Στόχος των γυρισμάτων είναι να προβληθεί ο ρουκετοπόλεμος σε ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε μοναδικά έθιμα ανά τον κόσμο.

Το σενάριο έρχεται να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο ενοριών και της εκρηκτικής κατάστασης έξω από αυτούς.

Τα συνεργεία του τηλεοπτικού καναλιού θα συνεχίσουν τα γυρίσματα μέχρι και τη Δευτέρα, δίνοντας βάση και στην επόμενη μέρα, αφού θα γίνει ξεχωριστή αναφορά στα σπίτια που καταγράφονται ζημιές αλλά και στους γεμάτους από ρουκετόξυλα δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ