ΕΛΛΑΔΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: Νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με το συντονιστικό των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συναντάται αυτήν την ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να αρθεί το «αδιέξοδο», που πλήττει πρώτα και κύρια τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον κ. Ξανθό, να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ. Τελικά, η συνάντηση γίνεται στο υπουργείο Υγείας.

Χθες, Τετάρτη (12/06/2019), η ολομέλεια των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με ανοιχτά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, χωρίς όμως να γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν για το κόστος των εξετάσεων, να καταβάλλουν, δηλαδή την ασφαλιστική τιμή, όχι όμως το 15% της συμμετοχής. Στη συνέχεια, με την απόδειξη θα πρέπει να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς και περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως διευκρίνισε ο Ανδρέας Ξανθός όμως, μιλώντας στην ΕΡΤ1, εφόσον υπάρχει ενεργή σύμβαση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ, δεν επιτρέπεται να πληρώνουν οι ασθενείς άλλα ποσά πέραν της συμμετοχής και επομένως δεν προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων από τον Οργανισμό στους ασφαλισμένους. Αν τα διαγνωστικά κέντρα υλοποιήσουν αυτήν την απόφαση, θα οδηγηθούμε de facto στην καταγγελία των συμβάσεων, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με σκοπό την αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εξετάσεων. Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα επιδιώκουν το αδιέξοδο, ώστε με τη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της σύμβασης προς όφελός τους, πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Σκληρή κριτική, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα διαγνωστικά κέντρα, ασκεί το ΚΚΕ σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Η πρόσφατη 'κινητοποίηση' των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων, αποκάλυψε ότι με την πολιτική και του ΣΥΡΙΖΑ, των περικοπών στην υγεία, των 'κλειστών προϋπολογισμών', του υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού που 'ζει και βασιλεύει' στην υγεία, αφήνει έκθετο το λαό μπροστά στις ανάγκες του. Στο μεν δημόσιο δεν μπορεί να κάνει ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων, στο δε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υπόκειται τον εκβιασμό 'πλήρωσε αλλιώς δεν έχει εξετάσεις'».

«Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα δώσει τα 'φιλέτα' της δημόσιας υγείας στους επιχειρηματίες, αποκαλύπτεται ότι αυτό ήδη έχει γίνει αφού το 70% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία. (…) Αυτά τα μέτρα που ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από τη ΝΔ, αποδείχτηκαν τροφοδότης του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα τροφοδότης της ΝΔ. 'Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο' της αντιλαϊκής πολιτικής» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις και οι φυσικοθεραπευτές

Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συμμετείχε στη συνάντηση της Τρίτης 11 Ιουνίου, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκου και του αντιπροέδρου του Οργανισμού, Τάκη Γεωργακόπουλου.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Υγείας για επιπλέον ενίσχυση των κωδικών για τους φορείς ΠΦΥ, το ποσό των 30.000.000 ευρώ, θα κατανεμηθεί αναλογικά και στον κωδικό ΣΤ – Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, ενώ – όπως ανέφερε - οι λύσεις για την εξάλειψη του clawback του β΄ εξαμήνου του 2018 είναι περιορισμένες. Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, είναι γνωστό ότι η δαπάνη φυσικοθεραπείας το 2018 είναι πολύ υψηλότερη από τα καθορισμένα ετήσια όρια των 68.000.000 ευρώ και ανέρχεται (προ rebate) στα 100.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει τεράστια ποσοστά επιστροφής rebate αλλά και clawback, καθώς, μόνο για το α΄ εξάμηνο, το clawback ανέρχεται στο 26,05%.

Είναι επίσης γεγονός ότι η δαπάνη φυσικοθεραπείας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας-ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ διευρύνθηκαν οι παθήσεις για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας (π.χ. λεμφοίδημα), ενώ για άλλες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, παρατάθηκε ο χρόνος διενέργειας συνεχόμενων και δίνεται η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας κάθε μήνα, εφ’ όρου ζωής.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΦ θα σταθμίσει τα γεγονότα, έχοντας υπόψιν τις δεσμεύσεις του υπουργού για ενίσχυση της επιτρεπτής δαπάνης για φυσικοθεραπεία από τον ΕΟΠΥΥ για το 2019, αλλά και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και θα καθορίσει αναλόγως τη στάση του κλάδου εφεξής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ