ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβάθμια υγεία, clawback και συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στην πρώτη συνάντηση ΠΙΣ – Κικίλια

Πρωτοβάθμια υγεία, clawback και συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στην πρώτη συνάντηση ΠΙΣ – Κικίλια
ΥΠ.ΥΓ

Το κατώφλι του υπουργείου Υγείας πέρασε την Τετάρτη (24/07/2019) το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), για να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος, Άννα Μαστοράκου, ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Ελευθερίου, ο Αντιπρόεδρος Β’, Παύλος Καψαμπέλης και ο Ταμίας, Βασίλης Ψυχογυιός.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είναι, εκ του θεσμικού του ρόλου, συνομιλητής του υπουργείου Υγείας και ζήτησε από τα μέλη του προεδρείου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η πλήρης ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το clawback των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, είναι τα θέματα που ιεράρχησε η νέα διοίκηση του ΠΙΣ, για να θέσει στον υπουργό Υγείας.

O Σύλλογος ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

  • Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή.
  • Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς.
  • Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.

Ο ΠΙΣ, επίσης, διεκδικεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο υπουργός Υγείας συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς σε νέα συνάντηση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εξειδικευτούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες αποζημίωσης των ιατρών, στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί και το θέμα των αμοιβών και της συνεργασίας με τους Οικογενειακούς Γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ρόλου του Οικογενειακού Γιατρού, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη, αλλά και στη διαχείριση των πρώτων προβλημάτων υγείας.

Ως προς το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο ΠΙΣ ζήτησε να αξιοποιηθούν τα 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ από πληρωμές ασφαλιστικών εταιρειών για τη νοσηλεία ξένων πολιτών στη χώρα μας, ώστε άμεσα να ελαφρυνθεί ο ιατρικός κόσμος.

Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανακατανομή των πόρων στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην απαλλαγή επιβαρύνσεων προς τους ιατρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ