ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση» φυλακές Κορυδαλλού: Το «στοίχημα» της αποσυμφόρησης

«Επιχείρηση» φυλακές Κορυδαλλού: Το «στοίχημα» της αποσυμφόρησης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σε βραδυφλεγή «βόμβα», που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, έχει μετατραπεί το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας… Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται σήμερα 1.670 άτομα, την ώρα που ο αριθμός αυτός δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 900.

Μάλιστα, πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ορισμένους μήνες του χρόνου -όπως ο Οκτώβριος που θεωρείται έντονος δικαστικά και πραγματοποιούνται πολλές μεταγωγές- οι κρατούμενοι αγγίζουν ακόμη και τους 2.700.

Ο κύβος ερρίφθη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έτσι η γενική γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου δρομολόγησε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει ο Κορυδαλλός να δέχεται μεταγωγές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και έρχονται στην Αθήνα για εκκρεμείς δίκες δεν θα κρατούνται στον Κορυδαλλό αλλά σε άλλο χώρο.

Το εν λόγω κτήριο έχει ήδη βρεθεί και ξεκίνησαν οι έλεγχοι ασφαλείας και τρωτότητας. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, με πάνοπλες ομάδες των ειδικών δυνάμεων αλλά και σωφρονιστικών.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να δώσει… ανάσα αποσυμφόρησης στις φυλακές Κορυδαλλού και στόχος είναι να μπει σε λειτουργία σε δύο μήνες.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία εσωτερικών μεταγωγών μέσα στις πτέρυγες, ώστε να «σπάσουν» ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από κρατούμενους.

Στη σύσκεψη της ηγεσίας της Κατεχάκη με όλους τους διευθυντές φυλακών, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες, έγινε σαφές σε αυστηρούς τόνους ότι η ανομία και τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα όχι μόνο θα σταματήσουν τη… δράση τους αλλά θα σχηματίζεται και δικογραφία για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Θα μπει δε τέλος και στο ανεξέλεγκτο «μπες – βγες» των κινητών, ιδιαίτερα λόγω όλων όσων είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα με κρατούμενους να έχουν στην κατοχή τους όχι ένα αλλά δύο ή και τρία κινητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ