ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Δεύτερο «όχι» στη Βασιλική Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΣτΕ: Δεύτερο «όχι» στη Βασιλική Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΙΝΤΙΜΕ

Στο… κενό έπεσε η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ακόμη 3 στελέχη της, κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε σχηματισμό Ολομέλειας, απέρριψε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων (της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς) ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της αναστολής.

Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2019, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ