ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Ο συνομιλίες του κυκλώματος που έδινε πλαστές γνωματεύσεις σε αιτούντες άσυλο

Σάμος: Ο συνομιλίες του κυκλώματος που έδινε πλαστές γνωματεύσεις σε αιτούντες άσυλο
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η καλοκουρδισμένη μηχανή με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις είχε καταφέρει να χαρακτηριστούν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, που βρίσκονταν στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου, ευάλωτοι και να φύγουν από τη νησί για την ηπειρωτική χώρα.

Η έρευνα των αδιάφθορών της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλύψει πριν περίπου ένα μήνα πως επτά γιατροί του νοσοκομείου του νησιού, δυο νοσηλευτές και ένας μεσολαβητής, είχαν καταφέρει να ανοίξουν το δρόμο σε αλλοδαπούς για να εξαφανίζονται στην ενδοχώρα. Ο κοριός της αστυνομίας είχε αποκαλύψει πολλά για την παράνομη δράση.

Α: Τα χαρτιά που τους έβγαλε είναι για ευαλωτότητα άλφα. Είναι κουφός, τον βγάλανε κουφό, ότι δεν ακούει. Κατάλαβες; Και του βγάλαμε «Α» ευαλωτότητα…»

Το κύκλωμα έπαιρνε 500 ευρώ από κάθε αλλοδαπό. Εξ αυτών τα 300 πήγαιναν στον γιατρό, ο οποίος έγραφε την ψεύτικη γνωμάτευση, 100 ευρώ έπαιρνε ο νοσηλευτής και 100 ευρώ ο Ιρακινός μεσολαβητής, που εντόπιζε τους ενδιαφερόμενους στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου.

Στο σπίτι του μεσολαβητή, οι αστυνομικοί εντόπισαν μια ατζέντα, στην οποία είχε γράψει περίπου 80 ονόματα αλλοδαπών και μάλιστα δίπλα στα 54 από αυτά υπήρχαν σημειωμένα ποσά σε ευρώ: 500, 480, 450.

Η τιμή, πάντως, άλλαζε αν η περίπτωση χαρακτηριζόταν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.

Α: Δύο άτομα, αλλά θέλουν να γράφει «ιατρική γνωμάτευση»

Β: Ωραία, ωραία. Από βδομάδα πες του, αλλά αυτά εδώ θα είναι τετρακόσια. Θα πάρει δυο ο... τέτοιος και να μην πάρουμε και εμείς από ένα;

Και ενώ η παράνομη δράση τους καλά κρατούσε, υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες στις όποιες αναφέρουν «ποσό πρέπει να επεκτείνουν το κόλπο για να κερδίσουν περισσότερα».

Α: Από τότε που πήγα εκεί πάνω, τι δεν μου έχει τύχει; Εφορία, κρύωμα…

Β: Θα τη βγάλουμε την εφορία τώρα. Μη στεναχωριέσαι…

Α: Με ποιο τρόπο;

Β: Πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ.

Οι συνωμοτικοί κανόνες που ακολουθούσε το κύκλωμα, έγιναν πιο αυστηροί όταν ενημερώθηκαν για την παρουσία της Αντιτρομοκρατικής στο κέντρο ταυτοποίησης.

Μόλις διαπίστωσαν ότι τελικά η έρευνα τους αφορούσε άλλο αντικείμενο, συνέχισαν κανονικά με τη βιομηχανία των πλαστών και μάλιστα σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ