ΕΛΛΑΔΑ

«Μάστιγα» οι ληστείες του δρόμου - Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι περισσότερες

«Μάστιγα» οι ληστείες του δρόμου - Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι περισσότερες
Φωτογραφία Αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μια 83χρονη περπατούσε ανυποψίαστη σε δρόμο της Ηλιούπολης, όταν ήρθε αντιμέτωπη με δυο νεαρούς που επέβαιναν σε μηχανή. Σταμάτησαν δίπλα της, τής έπιασαν τα χέρια και άρχισαν να την απειλούν ότι θα τη χτυπήσουν αν δεν τους έδινε ότι είχε στο πορτοφόλι της.

Η γυναίκα έκανε ό,τι ακριβώς της είπαν και στη συνέχεια οι νεαροί το έσκασαν στα στενά της περιοχής και, παρότι ήταν μόλις 10:00 το πρωί, κατάφεραν να εξαφανιστούν. Η ηλικιωμένη έμεινε στο σημείο και ζήτησε βοήθεια από περαστικούς.

Οι ληστείες του δρόμου εξελίσσονται σε μάστιγα το τελευταίο διάστημα, καθώς καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πέφτουν θύματα κακοποιών στις γειτονιές της Αθήνας. Οι δράστες, υπό την απειλή ξυλοδαρμού ή και μαχαιριών, προσπαθούν να αρπάξουν μία αλυσίδα από τον λαιμό τους ή λίγα ευρώ από την τσάντα τους.

Οι «ληστές του δρόμου» χτυπούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ακόμα και οδηγούς αυτοκινήτων που ετοιμάζονται να μπουν στα αυτοκίνητά τους. Αυτό βίωσε ένας 62χρονος στους Αγίους Αναργύρους. Την ώρα που είχε ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με κακοποιούς που τον απείλησαν για να τους δώσει ότι είχε στο όχημά του. Το συμβάν έλαβε χώρα μεσημεριανές ώρες.

Θύματα των συμμοριών που δρουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι κυρίως ηλικιωμένοι αλλά και γυναίκες, ενώ όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να απειλούν με κατσαβίδια – ακόμη και ανήλικα παιδιά – για ένα κινητό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 20χρονου στο Περιστέρι, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με έξι άτομα που τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον απειλούν, να τον σπρώχνουν και να ψάχνουν τις τσέπες του για να του πάρουν το κινητό του τηλέφωνο.

Μάλιστα, δεν λείπουν οι φορές που πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά τη ληστεία. Τέτοια είναι η περίπτωση ενός 46χρονου στην Αθήνα, ο οποίος τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, όταν οι δράστες τον έσπρωξαν δυνατά για να του κλέψουν τη τσάντα και έπεσε στο πεζοδρόμιο.

Τουλάχιστον επτά έως εννέα ληστείες με αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται κάθε 12 με 14 ώρες στην πρωτεύουσα. Στον Άγιο Παντελεήμονα, την Ηλιούπολη, την Κυψέλη, τον Κολωνό αλλά και στο κέντρο Αθήνας παρατηρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ληστρικών επιθέσεων.

Για όσους, πάντως, αναλύουν τα ποιότητα χαρακτηριστικά των επιθέσεων συμμοριών με σκοπό να έχουν πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ληστείες του δρόμου αλλά και οι εισβολές σε σπίτια, αποτελούν την πιο σκληρή και εφιαλτική πλευρά της, καθώς και στις δυο περιπτώσεις τα θύματα νιώθουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα από οποιαδήποτε άλλη μορφή παραβατικότητας.

Εκεί είναι επιτακτική η ανάγκη των πυκνών περιπολιών και της αυξημένης παρουσίας της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ