ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: 795 αφίξεις σε 48 ώρες – Εικόνες ντροπής στο hotspot της Κω

Προσφυγικό: 795 αφίξεις σε 48 ώρες – Εικόνες ντροπής στο hotspot της Κω
RSA

Συνεχίζονται αυξανόμενες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ χθες και σήμερα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στα νησιά πέρασαν 795 άτομα. Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη πέρασαν χθες 150 άτομα και σήμερα 80. Στη Χίο χθες 155 και σήμερα 205. Ενώ στη Σάμο χθες πέρασαν 100 άτομα και σήμερα 105.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 34.695 άτομα την ώρα που η χωρητικότητα των δομών είναι για 8.888. Συγκεκριμένα η κατάσταση στις βασικές δομές έχει ως εξής:

  • Μόρια: 14.427 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
  • ΚΥΤ Χίου: 4.682 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 5.992 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 2.130 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 3.734 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Εικόνες ντροπής στην Κω

Σε αναφορά που δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση RSA (Refugee Support Aegean), παρουσιάζονται εικόνες ντροπής από το hotspot της Κω. Οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται «άκρως επισφαλείς και ακατάλληλες». Η RSA αναφέρει ότι σε μία δομή με χωρητικότητα για 816 άτομα και με 116 κοντέινερ ζουν αυτή τη στιγμή 3.734 άνθρωποι. Καθώς στο νησί δεν υπάρχει άλλη δομή φιλοξενίας, ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει και εκείνους που ζουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα μέσα στο hotspot αλλά και στα ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτίρια και σκηνές έξω από αυτό.

Ενδεικτικές της άθλιας κατάστασης που επικρατεί είναι δύο μαρτυρίες διαμενόντων:

  • «Ζούμε εδώ σαν τα ποντίκια. Ψάχνουμε να βρούμε χαρτόκουτα και καλάμια για να φτιάξουμε ένα μέρος να κοιμηθούμε. Το βράδυ δεν έχει φως. Ψάχνεις να βρεις ελεύθερο χώρο ανάμεσα στους άλλους, ακουμπάς το σώμα σου και προσπαθείς να κοιμηθείς.»
  • «Όταν πηγαίνουμε τα παιδιά στο γιατρό, μας γράφει φάρμακα και μας λέει να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Δεν μας έχει βοηθήσει κανείς. Μόλις φτάσαμε μας έδωσαν μόνο μία κουβέρτα στον καθένα. Οι γυναίκες δεν έχουμε καν τα βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.»

Το νομοσχέδιο για το άσυλο

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το άσυλο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι τολμηρό και φιλόδοξο. Προσέθεσε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι: «Είναι σκουπίδια τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Είμαστε υπόδειγμα στην υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.»

Όχι από έξι ΜΚΟ

Ωστόσο, έξι ΜΚΟ σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το άσυλο. Πρόκειται για τις οργανώσεις: Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Στη συνέντευξη ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είπε ότι εξ παρατηρείται «σημαντική αύξηση της τοξικότητας στο δημόσιο διάλογο που εμπλουτίζεται με τη ρητορική του τύπου να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα ως εισβολείς». Επίσης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στο νομοσχέδιο για το άσυλο, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τις «επιταχυνόμενες συνοριακές διαδικασίες, καθώς η μείωση του χρονικού περιθωρίου για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η αύξηση των διαδικασιών περί παραδεκτότητας εμποδίζουν στην ουσία την εξέταση των αιτημάτων ασύλου» και τις λίστες ασφαλών τρίτων χωρών, που «υποσκάπτουν την εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ