ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Προβλήματα σε Ρόδο και Κρήτη από τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Προβλήματα σε Ρόδο και Κρήτη από τα έντονα φαινόμενα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Yorgos Karahalis

Η κακοκαιρία «Βικτώρια» «σφυροκοπά» πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης έφτασε και στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν μια σειρά από προβλήματα.

Από τα πρώτα στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ξέσπασμα της κακοκαιρίας δημιούργησε μικρής έκτασης προβλήματα στο οδικό δίκτυο τόσο επί της Ρόδου - Λίνδου όσο και επί της Ρόδου Καμείρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ροδιακής.

Επίσης, σε πολλές περιοχές οι δρόμοι γέμισαν με πέτρες, χώμα και λάσπη, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Πυροσβεστική, υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου καθώς επίσης και εθελοντές, βρίσκονται από νωρίς σε πλήρη επιφυλακή παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Χανιά

Το βράδυ της Πέμπτης, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στα Χανιά, με αποτέλεσμα ο νομός να κηρυχθεί σεκατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα προβλήματα καταγράφηκαν κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, όπου στο τμήμα Χανιά-Κίσσαμος στο ύψος της περιοχής Νοπήγια, τα νερά κατέβασαν χώματα στον δρόμο, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταπτώσεις χωμάτων αναφέρθηκαν και σε σημεία της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στην περιοχή «Κριός» του δήμου Κανδάνου - Σελίνου, υδροστρόβιλος παρέσυρε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ενώ στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση.

Κατεστραμμένες καλλιέργειες στο Ηράκλειο

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το μικρό φράγμα στην περιοχή του Ινίου υπερχείλισε, τα χωράφια μετατράπηκαν σε… χείμαρρους, ενώ οι αγροτικοί δρόμοι είναι πλέον απροσπέλαστοι.

«Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναζήσει. Μέσα σε μία ώρα έριξε 80 περίπου χιλιοστά νερού. Το μικρό φράγμα που υπάρχει εδώ στο Ίνι γεμίζει κάθε χρόνο τον Γενάρη. Κι όμως, τώρα υπερχείλισε και κινδύνευσε να χαλάσει από το πολύ νερό. Παράλληλα, κάποιοι ποταμοί που βρίσκονται στην περιοχή άλλαξαν κοίτη και περνάνε πλέον από τις περιουσίες των ανθρώπων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ινίου, Νεκτάριος Κοκολάκης στο cretapost.gr.

Ο πρόεδρος παράλληλα τόνισε πως το χαλάζι προκάλεσε πολλά προβλήματα στις ελιές.

Την ίδια ώρα ο κ. Κοκολάκης ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων καθώς πολλά ρέματα πλημμύρισαν ενώ οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι και οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους.

Το «πέρασμα» της κακοκαιρίας από την Τήνο

Βροχοπτώσεις, αστραπές, βροντές και κεραυνοί «χτύπησαν» το νησί της Τήνου.

Σύμφωνα με το tinostoday.gr, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες σήμερα

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και τη Θράκη, σήμερα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στη Θράκη και βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές που το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα σταματήσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα παροδικών βροχών, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με παροδικές βροχές και νωρίς το πρωί στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ