ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα - Αισθητός και στην Αθήνα

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα - Αισθητός και στην Αθήνα

Σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:23πμ της Τετάρτης ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.  

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 74 χλμ. δυτικά από τα Χανιά και 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 56 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σύμφωνα με μαρτυρίες από τα Χανιά, διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, παρότι σημειώθηκε σε απόσταση 258 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για βοήθεια ούτε στην Κρήτη ούτε στα Κύθηρα.

Ωστόσο, πυροσβέστες έχουν βγει στους δρόμους για να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.

Ζημιές στην Κίσσαμο - Κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τοπικών μέσων, ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε κτίσματα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το cretalive.gr επικαλούμενο τον δήμαρχο της περιοχής, εντοπίζονται ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Στο Ηράκλειο και στα Χανιά, όμως, οι μαθητές επέστρεψαν ήδη στις τάξεις τους.

Παρότι αρχικά δόθηκε οδηγία να παραμείνουν στις αυλές, μετά από έναν πρώτο έλεγχο αποφασίστηκε πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Όπως είπε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, οι διευθυντές ήλεγξαν τις σχολικές μονάδες και στη συνέχεια οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων και Ηρακλείου αποφάσισαν τα παιδιά να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους.



«Δεν αναμένονται μετασεισμοί»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε επικοινωνία του με το CNN Greece, γνωστοποίησε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Δεν αναμένονται μετασεισμοί και αυτός θεωρείται ο κύριος, εκτίμησε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Καταλήγοντας τόνισε πως η δόνηση δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό που «ταρακούνησε» την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων ατόμων.

«Δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό»

«Είμαστε ακόμη σε φάση ενημέρωσης. Απ’ ότι φαίνεται δεν είναι κάτι ανησυχητικό»: αυτό δήλωσε στο CNN Greece o δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως ο δήμος δεν έχει ενημερωθεί μέχρι στιγμής για ζημιές ή τραυματισμούς.

«Ο σεισμός ίσως να έγινε πιο αισθητός στον δήμο Κισσάμου, καθώς το επίκεντρο ήταν δυτικά των Χανίων» τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ