ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός ταχυδρόμου στο Ορχομενό: Ερευνάται η δικαστική απόφαση για έναν από τους συλληφθέντες

Πυροβολισμός ταχυδρόμου στο Ορχομενό: Ερευνάται η δικαστική απόφαση για έναν από τους συλληφθέντες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε, μερικά, απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ως προς έναν από τους τέσσερις καταδικασθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ληστέψουν ταχυδρόμο των ΕΛΤΑ που μετέφερε το ποσό των 29.000 ευρώ, το καλοκαίρι του 2014 στον Ορχομενό.

Για την απόπειρα, τέσσερα άτομα είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 18,5 ετών ο καθένας, για τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, όπως και της κλοπής από κοινού (το τελευταίο αδίκημα αφορά κλοπή την οποία είχαν διαπράξει σε προγενέστερο χρόνο της απόπειρας).

Επίσης, επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοφορία.

Ένας εκ των τεσσάρων άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλε, ενώ έγινε δεκτή μόνο ως προς την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ειδικά ως προς το είδος του δόλου που του αποδόθηκε. Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο ΜΟΔ, ως προς το σκέλος αυτό.

Σημειώνεται ότι την 1η Ιουλίου 2014, ο 54χρονος ταχυδρόμος - διανομέας των ΕΛΤΑ ξεκίνησε για το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο που έκανε εδώ και χρόνια, την πρώτη μέρα κάθε μήνα, στο χωριό Παύλο προκειμένου να διανείμει τις συντάξεις στους συνταξιούχους του χωριού.

Τότε, τέσσερις άνδρες, συγγενείς μεταξύ τους, που διέμεναν στη Λιβαδειά γνώριζαν ότι ο ταχυδρόμος εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, αποφάσισαν να τον ληστέψουν.

Οι αλλοδαποί τον περίμεναν σε μία στροφή επί της επαρχιακής οδού Ορχομενού- Παύλου, φορώντας ολόσωμες φόρμες με κουκούλες και γάντια. Με την απειλή όπλου, που είχε προμηθευτεί ένας εκ των δραστών, σκόπευαν να τον ληστέψουν.

Την 1η Ιουλίου του 2014, ο ταχυδρόμος έχοντας βάλει το ποσό των συντάξεων κάτω από το κάθισμα του οδηγού, ξεκίνησε για το γνωστό δρομολόγιο. Την ημέρα εκείνη, περίπου στις 8:40 π.μ., δύο από τους δράστες εφαρμόζοντας το σχέδιό τους, μετέβησαν στη δεύτερη στροφή μετά τη γέφυρα επί της εν λόγω επαρχιακής οδού με το αυτοκίνητο του τρίτου δράστη, αδελφού του ενός ληστή, ο οποίος και το οδηγούσε, ενώ μέσα σε αυτό επέβαινε και ο αδελφός του πρώτου.

Οι δύο πρώτοι αποβιβάστηκαν φορώντας ολόσωμες λευκές φόρμες με κουκούλα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και γάντια και ανέμεναν το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου στο πρανές του δρόμου.

Ο τρίτος υποψήφιος ληστής αναχώρησε με το αυτοκίνητο και τους ανέμενε σε παρακείμενο αγροτικό δρόμο, ώστε μετά την ολοκλήρωση της ληστείας από τους δύο πρώτους να διαφύγουν όλοι μαζί. Μόλις το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου φάνηκε σε απόσταση 5 μέτρων, περίπου, δύο αλλοδαποί πετάχτηκαν στο δρόμο και επιχείρησαν να το σταματήσουν πλησιάζοντάς το και πυροβολώντας επανειλημμένα προς το αυτοκίνητο του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ.

Όμως, ο ταχυδρόμος ανέπτυξε ταχύτητα και τους προσπέρασε χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο ένας εκ των αλλοδαπών, ο οποίος είχε ήδη πλησιάσει το αυτοκίνητο από την αριστερή πλευρά του οδηγού και δίπλα στο παράθυρο, συνέχισε να πυροβολεί εναντίον του. Μία από τις σφαίρες έπληξε το πλαστικό ταμπλό του οχήματος του ταχυδρόμου, από έξω προς τα μέσα, σπάζοντας το παρμπρίζ και η μια άλλη σφαίρα σφηνώθηκε στο μεσαίο κολωνάκι της πόρτας του οδηγού, ακριβώς δίπλα από το κεφάλι του ταχυδρόμου.

Στη συνέχεια, ο ταχυδρόμος απομακρύνθηκε με ταχύτητα και οι δύο ληστές κατευθύνθηκαν πεζή σε αγροτικό δρόμο, όπου τους ανέμεναν οι δύο συνεργάτες τους μέσα στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν όλοι μαζί με το αυτοκίνητο σε ποιμνιοστάσιο της περιοχής, που ανήκε στον πατριό ενός εκ των εμπλεκομένων στην απόπειρα ληστείας και εκεί τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ