ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Κινητοποιήσεις ενάντια στα κλειστά κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

Προσφυγικό: Κινητοποιήσεις ενάντια στα κλειστά κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Την πλήρη εναντίωσή τους στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έχουν στηθεί ομάδες περιφρούρησης προκειμένου να εμποδιστούν οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών, στα σημεία επίταξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Με εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν την Κυριακή, γυναίκες από τον Μανταμάδο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Γυναίκες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά, σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Με τα όρια του νησιού να έχουν γίνει στενότερα για όλους και αντιδρώντας στις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αντιρατσιστική πορεία στην αγορά της Μυτιλήνης, με συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης και κατά του εθνικισμού. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν τόσο στη Σάμο όσο και στην Κω, νησιά που έχουν επίσης μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο.

Συγκέντρωση στη Χίο κατά της δημιουργίας νέας δομής

Εκατοντάδες Χιώτες δήλωσαν την Κυριακή το απόγευμα την αντίθεση τους στη δημιουργία της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σε συγκέντρωση, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου.

Από το Σάββατο, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ώρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Επίσης, οχήματα του δήμου Χίου θα εγκατασταθούν πρωί της Δευτέρας στην περιοχή, προκειμένου να παρεμποδίσουν τα ίδια μηχανήματα, έπειτα από ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δήμαρχοι Σάμου: «Απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης»

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δηλώνεται ότι:

«Δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση.

Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ