ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς – Σύσκεψη για τα χωριά που είναι σε καραντίνα

Κορωνοϊός: Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς – Σύσκεψη για τα χωριά που είναι σε καραντίνα
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην Κοζάνη μετέβησαν σήμερα το πρωί με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη στην Νεάπολη όπου εξετάζονται όλα τα νέα δεδομένα μετά την νέα απόφαση που παραταθεί η καραντίνα έως τις 6 Απριλίου στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα τα δύο χωριά του Δήμου Βοΐου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε:

• Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
• Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των ως άνω χωριών και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.
• Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βόϊου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων των ως άνω χωριών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
• Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
• Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των ως άνω χωριών.
• Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) για την ενίσχυση του πλησιέστερου, στις ως άνω πληττόμενες περιοχές, Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, με έναν (1) στρατιωτικό ιατρό και έναν (1) νοσηλευτή.
• Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Δευτέρα στις 17:00 μ.μ. και για δύο (2) εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχιση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ