ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκτος νεκρός στην Κοζάνη

Κορωνοϊός: Έκτος νεκρός στην Κοζάνη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Και έκτο άτομο έχασε τη ζωή του στην Κοζάνη, λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο άνδρας πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ήταν κάτοικος της περιοχής της Εορδαίας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Η «ακτινογραφία» του ιού στην Ελλάδα

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.212, ενώ πέντε έτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο.

Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Εμβολιασμός των παιδιών

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτή την περίοδο.

«Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ομόφωνη απόφαση της τονίζει ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

«Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν από δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα καθώς επίσης και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο», συνέχισε.

«Ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμοφίλου της ινφλουέντζας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στην χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ιατρείο σε καθορισμένη μέρα και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρέπει να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας άνω των δυο ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το τέλος του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες γι' αυτό το θέμα».

Για τη χλωροκίνη

Αναφορικά με την χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο, ενώ στην Ελλάδα η θνητότητα είναι στο 3% ενώ σε άλλες χώρες είναι 6%.

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια αν αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε έγκαιρα θεραπεία. Χρειάζεται προσοχή στο να βγάλουμε μηνύματα. Έχουμε μια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Έχουμε επάρκεια στη χώρα μας. Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν πάρει», δήλωσε.

Υπογράμμισε δε, πως τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας και θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ