ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Τι λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών στο CNN Greece για την επίμαχη περιοχή

Έβρος: Τι λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών στο CNN Greece για την επίμαχη περιοχή
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Σε σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στη θέση Μελισσοκομεία, έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, υψώνοντας την ημισέληνο.

Είχαν προηγηθεί προαπαρασκευαστικές μετρήσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού για την επέκταση του φράχτη του Έβρου. Το συγκεκριμένο σημείο πλημμυρίζει αρκετούς μήνες το χρόνο.

Mε βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Η Τουρκία, όμως, ορίζει με διαφορετικό τρόπο τη συνοριογραμμή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Τούρκοι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται εντός ή στο όριο της συγκεκριμένης θέσης για να την εποπτεύουν.

Όπως σημείωσε στο CNN Greece ο Θανάσης Πεμούσης, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φερών και Πόρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η εν λόγω περιοχή είναι ελώδης και βρίσκεται πλημμυρισμένη το μισό χρόνο.

Στα διαστήματα που δεν είναι πλημμυρισμένη, πηγαίνουν κυνηγοί της περιοχής, ενώ αποτελεί κατά καιρούς πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα η συγκεκριμένη θέση δεν πρέπει να συγχέεται με παρακείμενη έκταση που καλλιεργείται από Έλληνες αγρότες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρατηρείται κινητικότητα στην περιοχή, ωστόσο δεν έχει πρόσβαση για να έχει ακριβή εικόνα.

H θέση του ΥΠΕΞ

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, μετά τα διατρέξαντα στην περιοχή του Έβρου και το διάβημα της ελληνικής πλευράς στην Άγκυρα.

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ