ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 171 οι νεκροί στη χώρα μας – 2.876 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: 171 οι νεκροί στη χώρα μας – 2.876 τα κρούσματα
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στους 171 ανέρχονται οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, αφού καταγράφηκαν δύο ακόμα θάνατοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.876, αφού σήμερα, Σάββατο, ανακοινώθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

20 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 171.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στις 03:30 τα ξημερώματα και έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα. Η 91χρονη νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Ακόμη, έχασε τη ζωή του 89χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλευόταν στο «Αττικόν».

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα

Την ίδια στιγμή, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται μέσα στο Σαββατοκύριακο οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και την επάνοδο των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης, με στόχο να τηρούνται απαρέγκλιτα από τη Δευτέρα 25 Μαΐου όλοι οι κανόνες που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων έναντι τουκορωνοϊού.

Τα καταστήματα της εστίασης επαναλειτουργούν και πλέον καλούνται να προσαρμοστούν στις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και η πλειονότητα των εργοδοτών να επιδίδονται σε απολυμάνσεις, καθαρισμούς, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών.

Επίσης, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης εδώ και μέρες έχουν πιάσει τη μεζούρα, προκειμένου να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες από τη Δευτέρα και τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση το περιεχόμενο τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το υπουργείο, στον κλάδο της εστίασης από την Δευτέρα 25 Μαϊού θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ