ΕΛΛΑΔΑ

Νίσυρος: οι επίσημοι ήλθαν και απήλθαν, τα προβλήματα στο τοπικό ιατρείο παραμένουν

Νίσυρος: οι επίσημοι ήλθαν και απήλθαν, τα προβλήματα στο τοπικό ιατρείο παραμένουν
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν χθες στο ακριτικό νησί της Νισύρου καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εξαγγείλλει από εκεί μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών. Κάποια από αυτά αφορούσαν και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στη Νίσυρο σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Η Ειρήνη Ντιάκωβα εδώ και τρία χρόνια είναι η μοναδική γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού. Τα πρώτα 5,5 χρόνια από τα 8 που υπηρετεί συνολικά εκεί υπήρχε ακόμη ένας συνάδελφός της.

Έτσι στην ευθύνη της έχει 1.000 άτομα που είναι ο μόνιμοι κάτοικοι -το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω τουρισμού και φτάνει τους 2.500 με 3.000 ανθρώπους.

«Όλο το 24ωρο είμαι stand by, δεν υπάρχουν γιορτές, δεν υπάρχουν σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει τίποτα καμία προσωπική ζωή [...] Υπάρχουν ημέρες που έχεις δύο και τρία περιστατικά μαζί κι εκεί προσπαθείς να δεις ποιο είναι το πιο σοβαρό για να αντιμετωπίσεις πρώτα αυτό και αφήνεις τα άλλα για μετά», λέει στο CNN Greece.

Όταν κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιστατικό, σε πρώτη φάση προσπαθεί να το σταθεροποιήσει με ό,τι μέσα διαθέτει και στη συνέχεια κινεί τις διαδικασίες για την μεταφορά του σε κάποιο νοσοκομείο. Η διακομιδή για Κω γίνεται με πλωτό μέσο (όταν το επιτρέπει ο καιρός) ενώ για την Ρόδο με ελικόπτερο.

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό κενό και στη διαδικασία της διακομιδής όπως μας εξηγεί η γιατρός:

«Το θέμα είναι ότι τα περιστατικά διακομίζονται χωρίς συνοδεία γιατρού όσο σοβαρά και να είναι γιατί δεν μπορείς να αφήσεις το νησί ακάλυπτο, χωρίς γιατρό.»

Η κενή θέση στο περιφερειακό ιατρείο Νισύρου παραμένει «ορφανή» εδώ και τρία χρόνια, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την ζωή των κατοίκων και ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές της μοναδικής γιατρού.

«Έχω ζητήσει να έρθει ακόμη ένας γιατρός για να με βοηθήσει αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν έχει προσωπικό ούτε το νοσοκομείο της Κω για να μπορέσει να με βοηθήσει ούτε κάποιο άλλο. Δύσκολα έρχονται σε τέτοια μέρη οι γιατροί. Η θέση έχει προκηρυχτεί πολλές φορές αλλά δεν έρχονται. Την τελευταία φορά είχε δηλώσει ενδιαφέρον ένας κύριος αλλά πριν φτάσει στη Νίσυρο παραιτήθηκε», προσθέτει.

2579771

πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Με τα αναλώσιμα υλικά και τα φάρμακα το περιφερειακό ιατρείο της Νισύρου δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα. Όχι γιατί υπήρχε μέριμνα από το κράτος αλλά γιατί φρόντιζαν γι αυτό οι κάτοικοι και όσοι κατάγονται απ το νησί.
Πολλοί ελληνοαμερικανοί κατάγονται απ την Νίσυρο και κάνουν συνέχεια δωρεές.

Με αυτή λοιπόν την καθημερινότητα όταν ρωτήσαμε την μοναδική γιατρό του νησιού πως της φάνηκαν οι εξαγγελίες Τσίπρα, μας απάντησε το εξής:

«Πολλά ακούγονται σημασία έχει το αποτέλεσμα, οι πράξεις. Κατά καιρούς λένε πολλά, θα δούμε τι θα γίνει.»

3992473

πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Δεσμεύσεις Τσίπρα για την Υγεία

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με:

- 112 μόνιμους γιατρούς
- 107 επικουρικούς γιατρούς
- 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
- 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
- 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

* Θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.

* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.

* Κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

* Προμήθεια εντός του 2017 υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.

* Τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο και σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

* Προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ