ΕΛΛΑΔΑ

Δόθηκαν 70 διαμερίσματα στη Λιβαδειά για τη μετεγκατάσταση προσφύγων (pics&vid)

Δόθηκαν 70 διαμερίσματα στη Λιβαδειά για τη μετεγκατάσταση προσφύγων (pics&vid)

Σε 70 διαμερίσματα στον δήμο Λεβαδέων στη Λιβαδειά μετεγκαθίστανται προσωρινά 290 πρόσφυγες -οι οποίοι αιτήθηκαν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να φιλοξενηθούν 420 άτομα.

Σήμερα, από τη Λιβαδειά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως "σήμερα διαγράψαμε μια πορεία, από τα γήπεδα στα camp μέσα σε 2 μήνες και τώρα από τα camp στα διαμερίσματα μέσα σε 10 μήνες, κερδίζοντας έτσι ένα μεγάλο στοίχημα. Πριν από 1,5 χρόνο όλο αυτό φαινόταν εξωπραγματικό. Χωρίς τη βοήθεια των δήμων δεν θα τα είχαμε καταφέρει".

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μουζάλας, με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να μειωθούν στα 23 από τα 48 τα camp, ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι κάτοικοι σε όσα camp παραμείνουν ανοιχτά, με μέσο όρο κατοίκων τους 500.

Σε κάθε ένα από τα διαμερίσματα στα οποία θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες, υπολογίζεται πως υπάρχουν 6 θέσεις φιλοξενίας με μέγιστο κόστος τα 400€. Η ευθύνη της εύρεσης και του ελέγχου των διαμερισμάτων, η υπογραφή των συμβολαίων με τους ιδιοκτήτες, η επίπλωση και εξοπλισμός αλλά και η παρακολούθηση της λειτουργίας των διαμερισμάτων, έγκειται στον έκαστο εταίρο που υλοποιεί το πρόγραμμα, ενώ όλα τα σχετικά έξοδα θα καλύπτονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

IMG 5001

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται η απασχόληση κοινωνικών επιστημόνων (ένας ανά δέκα διαμερίσματα) διερμηνέων, συνοδών και εποπτών φιλοξενίας.

Στόχος του υπουργείου και της Ύπατης Αρμοστείας είναι να βρεθούν 70 διαμερίσματα τα οποία θα ωφελήσουν περίπου 420 άτομα μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία αναφορικά με τη μετάδοση των ασθενειών, για τη καταγραφή ιστορικού των ωφελούμενων και των πιθανών αναγκών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αντίστοιχη παραπομπή τους στις κατάλληλες δομές του εθνικού συστήματος υγείας, η Υ.Π έχει υπογράψει σύμφωνο με τους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθεί πρόσληψη γιατρού ή νοσοκόμου.

Η παραμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή έως ότου εξετασθούν οι υποθέσεις τους και μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Έτσι ένα άτομο ή μια οικογένεια θα μετεγκατασταθεί μέσα σε 3-4 μήνες.

Τι λένε πρόσφυγες που έχουν ήδη μεταφερθεί σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά

Ο Χαιθαμ, 30 ετών και η σύζυγός του Ναζλι, 21 ετών από τη Συρία καλωσόρισαν τους δημοσιογράφους στο διαμέρισμα τους, το οποίο αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια μια κουζίνα, σαλόνι και μπάνιο.

Το ζευγάρι βρέθηκε στο camp στο Χέρσο για 8 μήνες και έπειτα τους μετέφεραν σε διαμέρισμα στη Λιβαδειά.

IMG 5020
IMG 4996

Όπως λέει ο ίδιος, σε λίγο καιρό θα μετακομίσει στο Βέλγιο όπου βρίσκονται η μητέρα του και τα τρία νεότερα αδέρφια του, μετά την έγκριση για μετεγκατάσταση στο Βέλγιο, ενώ ο πατέρας του βρίσκεται στο Λίβανο.

Ο ίδιος στη Συρία εργάστηκε σε πολλές δουλειές, από μπαρμπέρικο μέχρι και σε εργοστάσιο χρωμάτων, ενώ παράλληλα ήταν και φοιτητής σε πανεπιστήμιο. Για τη διατροφή τους, τους δίνεται το ποσό των 280€ για τα δυο άτομα.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως δεν ένιωσε ούτε για μια στιγμή ξένος στη Λιβαδειά και πως όλοι όσοι εργάζονται για αυτό το πρόγραμμα έχουν βοηθήσει τόσο τη δική του οικογένεια, όσο και τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

IMG 5013
IMG 5016

Ο Γιουζεφ είναι κι ο ίδιος ωφελούμενος του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας και μένει σε διαμέρισμα στη Λιβαδειά. Ο ίδιος ήταν μάνατζερ πεντάστερου ξενοδοχείου στο Χαλέπι και βρέθηκε να ζει για 8 μήνες στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσόνα.

Πλέον εδώ και 3 μήνες, μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες όπως τονίζει ο ίδιος, ενώ δεν έχει νιώσει ούτε ο ίδιος πως είναι πρόσφυγας σε ξένη χώρα. Μάλιστα, η οικογένεια του Γιουζεφ αναμένεται να μετακομίσει στην Ιρλανδία, καθώς το αίτημά του για μετεγκατάσταση εγκρίθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ