ΕΛΛΑΔΑ

Κύθηρα: Άγρια πολιτική κόντρα πάνω από τις στάχτες – Τι δείχνει η έρευνα της Πυροσβεστικής (pics)

Κύθηρα: Άγρια πολιτική κόντρα πάνω από τις στάχτες – Τι δείχνει η έρευνα της Πυροσβεστικής (pics)
Λευτέρης Παρτσάλης

Σφαγή πάνω από τις στάχτες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που κατέκαιγε τα Κύθηρα για τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Την ώρα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μάχη με τις τελευταίες φλόγες, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι. Η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για κακό συντονισμό που στοίχισε το 1/3 του νησιού και ζητά εξηγήσεις. «Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι» απαντά το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη χαρακτηρίζοντας τον Δήμαρχο Κυθήρων, Δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς που έκαψαν το 1/3 του νησιού

Την ίδια στιγμή, Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνά ενδελεχώς τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε το 1/3 του νησιού.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

1
11

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε επιφυλακή δυνάμεις από όλη την Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή στο νησί δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο, όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν κάθε μεριά της Ελλάδας, παραμένουν στο νησί και αντιμετωπίζουν μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και την Δευτέρα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από το πρωί της Τρίτης.

2
3
4

Κάηκαν 15.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι παράγοντες που καθυστέρησαν την κατάσβεση

Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

5

Επικίνδυνη και αυτή η εβδομάδα

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγια στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι' αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση για την καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα εξαπολύει η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

9 copy

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Πειραιώς επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», τονίζει η ΝΔ.

7

ΝΔ: Μισθώθηκαν τα μισά ελικόπτερα με το ίδιο τίμημα

Παράλληλα ρωτά γιατί δεν προειδοποίησε έγκαιρα, καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης και γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μη βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης», καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεκανίκι της ΝΔ ο δήμαρχος Κυθήρων

Ανακοίνωση - απάντηση στη ΝΔ για την φωτιά στα Κύθηρα, στην οποία χαρακτηρίζει τον δήμαρχο του νησιού «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης», εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο κατηγορεί την ΝΔ ότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» και ότι «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επι των ημερών διακυβέρνησης της».

10

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα.

Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ