ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτιο θρίλερ με την φωτιά στον Κάλαμο – Έγιναν στάχτη πάνω από 15 σπίτια

Ολονύχτιο θρίλερ με την φωτιά στον Κάλαμο – Έγιναν στάχτη πάνω από 15 σπίτια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Κάλαμο καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα να έχει ήδη κατακάψει μεγάλες εκτάσεις αλλά και σπίτια της περιοχής. 

Σύμφωνα με τον ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε μικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους. Οι υπάρχουσες δυνάμεις θα ενισχυθούν και με πυροσβεστικά οχήματα από την Πελοπόννησο και την Στερεά Eλλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά το βράδυ από την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αίτημα που αναμένεται να γίνει δεκτό.

4200769

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παράλληλα, οι Αρχές αποφάσισαν την διακοπή κυκλοφορίας, για να μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα τα πυροσβεστικά οχήματα, σε:

1. Κόμβο Καπανδριτίου Μικροχωρίου

2. Παραλιακή Αγίων Αποστόλων και επαρχιακή Καλαμών

3. Πλατεία Καλαμών

4. Λεωφόρο Μαρκοπούλου και Παραλιακή Αγίων Αποστόλων

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, δεκαπέντε εθελοντικά οχήματα, δεκατρία των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

4200737

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς, να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ζημιών δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως οι φλόγες έχουν κάψει 15 με 20 οικίες. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας, από νωρίς εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

18339895

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

4200753

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

4200748

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διεθνή μέσα ασχολούνται επίσης με την μεγάλη φωτιά, με το Russia Today μάλιστα να κάνει live μετάδοση από το σημείο:

Ο Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωροπού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το απόγευμα και προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος, ενώ υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως στο χωριό του Καλάμου βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι ενώ η παραλία του Καλάμου δεν απειλείται από την πυρκαγιά, ωστόσο η διεύθυνση των ανέμων μεταφέρει με μεγάλη ταχύτητα το μέτωπο της φωτιά προς το Καπανδρίτι.

Ο Πέτρος Φιλίππου Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:

Φαίνεται πως θα είναι δύσκολη η σημερινή νύχτα. Γίνονται προσπάθειες να μην φύγει η φωτιά προς το Καπανδρίτι. Έχουν όντως καεί σπίτια, περισσότερα από 5. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και από όμορους Δήμους. Είναι περίεργη η κατάσταση με τις τόσες φωτιές μέσα σε τόσο λίγες ημέρες.

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Καραμέρος πως: «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Έχουμε ενισχύσει τις επιτόπιες δυνάμεις με 16 υδροφόρες, έναν φορτωτή, χωματουργικά μηχανήματα και δύο μεγάλα γεωφορτωτικά. Η φωτιά ανεβαίνει προς την Εθνική Οδό προς τον Κάλαμο. Τις δυνάμεις αυτές τις είχε η περιφέρεια σε ετοιμότητα. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά μας».

4200730

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο που ανέβασαν χρήστες στο Twitter:

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ