ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Γιατί συνταξιοδοτείται η «ροζ κυρία»

Βόρεια Κορέα: Γιατί συνταξιοδοτείται η «ροζ κυρία»
REUTERS/Toru Hanai

Στο μυαλό των περισσότερων πολιτών του κόσμου, η Βόρεια Κορέα είναι στενά συνυφασμένη με τη «ροζ κυρία», την Ri Chun-hee που ανακοίνωνε μέσω του κρατικού καναλιού KCTV όλες τις μεγάλες ειδήσεις της χώρας -από τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ έως τις πυρηνικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η 75χρονη, όμως, φαίνεται ότι σύντομα θα αντικατασταθεί, στα πλαίσια του «λίφτινγκ» που αναμένεται να λάβει χώρα στον τηλεοπτικό σταθμό.

Η παθιασμένη και πολλές φορές τρεμάμενη φωνή της Ri Chun-hee δεν ικανοποιεί πλέον τον νεαρό Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θέλει ένα πιο φρέσκο «πρόσωπο» για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το KCTV έχει ήδη αρχίσει να εκμοντερνίζεται: δημιουργεί πλατφόρμες τύπου Netflix, προωθεί τις διαδικτυακές αγορές ενώ αγοράζεται και καινούργιος εξοπλισμός για τα στούντιο.

Σταδιακά, την εμφάνισή τους θα αρχίσουν να κάνουν και νεότεροι, μοντέρνοι δημοσιογράφοι.

Η Ri Chun-hee, γνωστή για την τυφλή αφοσίωσή της στην οικογένεια Κιμ αλλά και τις… φαρμακερές ατάκες της κατά της Δύσης, εμφανίζεται όλο και λιγότερο στο κρατικό κανάλι, κάτι που αποδίδεται ωστόσο και στην μερική συνταξιοδότησή της.

Σύμφωνα με άρθρο του ABC News, μια νεότερη γενιά δημοσιογράφων που δεν θα φορούν πλέον τις παραδοσιακές στολές της χώρας θα βρουν τώρα νέους τρόπους να ενημερώνουν τους πολίτες της Βόρειας Κορέας αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

«Η βασική επιδίωξη της νέας εποχής του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι να καταφέρει η χώρα να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες. Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης έχει αντικατοπτριστεί και στα προγράμματα» λέει ο Kang Dong-wan, καθηγητής του πανεπιστημίου Dong-A στη Σεούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ