ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ντιμπέιτ στη Βρετανία: Γιατί επιμένουν να οδηγούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας;

Νέο ντιμπέιτ στη Βρετανία: Γιατί επιμένουν να οδηγούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας;
Alastair Grant/Pool via REUTERS/File photo

Η βρετανική κοινή γνώμη έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες ένα έντονο ντιμπέιτ, που για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έχει να κάνει με το Brexit. Και ποιο είναι αυτό; Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος εξακολουθεί να οδηγεί σε ηλικία 97 ετών, ιδιαίτερα αφού έχει στη διάθεσή του μια «στρατιά» από σοφέρ;

Ο Δούκας του Εδιμβούργου κατάφερε να γλιτώσει από το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη, σώος και αβλαβής.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο BBC, ο πρίγκιπας «σαφώς έτρεμε», ωστόσο έδειξε ενδιαφέρον για τους επιβαίνοντες στο όχημα με το οποίο συγκρούστηκε, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Είναι μάλλον απίθανο ο πρίγκιπας Φίλιππος να ασχοληθεί με τα σχόλια των βρετανικών ΜΜΕ, καθώς ουδέποτε έδινε σημασία στον Τύπο. Ωστόσο, εάν αποφασίσει να το κάνει στην παρούσα φάση, πιθανότατα θα τον πλημμυρίσουν συναισθήματα έκπληξης και απόγνωσης.

Ο Φίλιππος, ποτέ δεν ακολούθησε πιστά το βασιλικό πρωτόκολλο, όπως δείχνει το μακρύ ιστορικό από γκάφες στις οποίες έχει υποπέσει.

Καινούριο αυτοκίνητο για τον 97χρονο πρίγκιπα Φίλιππο μετά το τροχαίο

Ο δούκας του Εδιμβούργου είναι επίσης γνωστός για την ανεξαρτησία του και έχει σε πολλές περιπτώσεις δείξει την ενόχλησή του με τον βρετανικό Τύπο. Μάλιστα, είχε «συλληφθεί» να λέει στους φωτογράφους να... τελειώνουν, αγνοώντας τις οδηγίες των συμβούλων του.

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες παγκοσμίως, είναι πολλά: από ιστορικά κάστρα, τα πληρωμένα έξοδα φιλοξενίας, μέχρι μεγάλο αριθμό πολυτελών αμαξιών με τους αντίστοιχους σοφέρ.

Επομένως γιατί δεν χρησιμοποιεί αυτούς τους οδηγούς;

Λοιπόν, φανταστείτε να είστε κλειδωμένος πίσω από τους τοίχους ενός παλατιού, μη μπορώντας να κάνετε μια βόλτα εκτός της περιμέτρου, ούτε καν για ένα φλιτζάνι τσάι, χωρίς να έχεις απαραιτήτως άνδρες ασφάλειας γύρω σου.

Η μόνη αίσθηση ελευθερίας που μπορείς να απολαύσεις, είναι να αρπάξεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου και να βγεις στους δρόμους. Σε αυτή την περίπτωση, οι ομάδες ασφαλείας είναι περιορισμένες και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ακολουθούν το αμάξι.

Γι’αυτό ο πρίγκιπας Φίλιππος επιμένει να οδηγεί, ακόμα και αν δεν χρειάζεται να το κάνει. Είναι και ο λόγος για τον οποίο πήγε με το αυτοκίνητό του να παραλάβει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ελικόπτερό του στο Κάστρο του Ουίνσδορ το 2016, προκαλώντας έκπληξη στις Μυστικές Υπηρεσίες.

Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ κάποτε ξενάγησε με το αυτοκίνητό της τον πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στην ιδιοκτησία της στη Σκωτία.

Η βασίλισσα οδηγεί από τότε που υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φωτογραφικός φακός την «συνέλαβε» να οδηγεί η ίδια το Range Rover της, στις βασιλικές ιπποδρομίες, τον Μάιο του 2017.

Για τον ίδιο λόγο και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αρνείται να αποχωριστεί τη μοτοσικλέτα του, ενώ επέμεινε να οδηγήσει ο ίδιος το αυτοκίνητο από το μαιευτήριο στο σπίτι όταν γεννήθηκα ο πρίγκιπας Τζορτζ.

«Υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να το κάνεις ο ίδιος και αναλαμβάνει το σύστημα, ή είναι σωστό να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά νομίζω πως το ότι οδήγησα το αυτοκίνητο με το οποίο επέστρεψε η σύζυγός μου και ο γιος μου από το νοσοκομείο ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Και δεν μου αρέσει η φασαρία, επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνω μόνος σου», είχε αναφέρει τότε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο CNNi.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι θα καλοδέχονταν κάποια βοήθεια, η βασιλική οικογένεια γέρνει προς το αντίθετο. Γι’αυτό κατά πάσα πιθανότητα, ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα ευχαριστηθεί με τη συζήτηση που γίνεται μετά το τροχαίο, για το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την οδήγηση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Νόρφολκ Chris Spinks, δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα έχει την ίδια μεταχείριση από την αστυνομία με οποιονδήποτε άλλο οδηγό, σχετικά με το τροχαίο.

Η όραση και η φυσική κατάσταση του δούκα, ως γηραιού οδηγού, μπορεί επίσης να εξεταστεί, σημείωσε ο Spinks, προσθέτοντας ότι δεν θα έχει «ειδική μεταχείριση».

Duke of Edinburgh crash: Why do royals insist on driving? By Max Foster, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ