ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Κρυφό εμπόριο χρυσού-τροφίμων μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας

Αποκάλυψη: Κρυφό εμπόριο χρυσού-τροφίμων μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας
AP/ Ariana Cubillos

Το πολύπλοκο εμπόριο ανταλλαγής χρυσού και τροφίμων που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Βενεζουέλας και της Τουρκίας, και το οποίο σύμφωνα με ερευνητές διεξάγεται από εγκληματικό δίκτυο, φέρνει στο προσκήνιο με αποκαλυπτικό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καράκας οδήγησαν σε ένα μυστικό εμπορικό σχέδιο για ανταλλαγή χρυσού με τροφίμων, που επέτρεψαν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Η Βενεζουέλα βρίσκει πλέον την επιχειρηματική της εταιρική σχέση με την Τουρκία στα σώματα πολλών οργανισμών επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο. Οι ανακριτές από τουλάχιστον τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι το εμπόριο χρυσού της Βενεζουέλας και το εμπόριο τροφίμων με την Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα που βασίζεται σε ένα ποινικό αδίκημα», ανέφερε το Bloomberg.

Το σύστημα ανταλλαγής χρυσού με τρόφιμα είναι μία πολυεθνική απάτη πολλών εταιρειών που σκοπεύει να συγκαλύψει τη ροή χρημάτων και αγαθών, ανέφεραν ερευνητές που εργάζονται για την πρώην γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Luisa Ortega Diaz, στην Μπογκοτά.

Με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Τουρκίας και του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

«Το καθεστώς του Μαδούρο και η Τουρκία δημιούργησαν ένα σύστημα συναλλαγών που πλούτισε την εγκληματική οικογένεια» του προέδρου της Βενεζουέλας, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε:

«Τώρα, ερευνητές από τουλάχιστον τρεις χώρες εξετάζουν αυτό το εγκληματικό σχέδιο που βασίζεται στον χρυσό που έχει κλαπεί από τη Βενεζουέλα και το εμπόριο τροφίμων με τον Ερντογάν».

Το modus operanti

Ο χρυσός αποστέλλεται στην Τουρκία και μετατρέπεται σε μετρητά για να πληρωθούν τα τρόφιμα. Όμως μόνο κάποια τρόφιμα αποστέλλονται από την Τουρκία, καθώς μεγάλο μέρος προέρχεται από το Μεξικό. Πριν αποσταλούν στη Βενεζουέλα, η αξία τους διογκώνεται, επιτρέποντας σε όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα να αποκομίσουν χρήματα από τις συναλλαγές, εξήγησε ο Carlos Paparoni, αντιπολιτευόμενος νομοθέτης στη Βενεζουέλα, ο οποίος μελέτησε τα αρχεία πληρωμών, τα συμβόλαια και τα εταιρικά έγγραφα που σχετίζονται με το εμπόριο.

Στο επίκεντρο αυτού του εγκληματικού δικτύου, πιστεύεται ότι βρίσκεται ένας Κολομβιανός που ονομάζεται Alex Nain Saab Moran, ο οποίος σύμφωνα με τους ανακριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του καθεστώτος του Μαδούρο και το όνομά του είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια σε σχέση με τις έρευνες διακίνησης ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με την Ortega, ο Saab και οι συνεργάτες του έχουν μεταφέρει τη βάση των επιχειρήσεων τους στην Τουρκία μετά από έρευνες που ξεκίνησαν στην Κολομβία.

Οι εταιρείες που έχει συστήσει ο Saab για τις συμβάσεις τροφίμων έχουν ενσωματωθεί στο Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία, ανέφεραν ο Paparoni και οι ανακριτές στην Κολομβία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Βενεζουέλα και η Τουρκία δεν φαίνεται να υποχωρούν. Τα τρόφιμα που προορίζονται για το πρόγραμμα CLAP εισρέουν στο λιμάνι της πόλης La Guaira, κοντά στο Καράκας, με περίπου οκτώ φορτία πλοίου 10.000 τόνων το μήνα, κυρίως μέσω τριών παλαιών πλοίων που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής. Το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων συνεχίζει να προέρχεται από τις ίδιες μεξικανικές εταιρείες που παρείχαν τις προηγούμενες αποστολές της Saab. Τα τρόφιμα από την Τουρκία μεταφέρονται μέσω της Δομινικανής Δημοκρατίας», ανέφερε το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ