ΚΟΣΜΟΣ

Νταν Πράις: Ο άνθρωπος που ζει σαν… χόμπιτ τα τελευταία 20 χρόνια!

Νταν Πράις: Ο άνθρωπος που ζει σαν… χόμπιτ τα τελευταία 20 χρόνια!
SCREEN GRAB ΑΠΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Νταν Πράις, ένας πρώην φωτορεπόρτερ από το Κεντάκι των ΗΠΑ, παράτησε την επιτυχημένη καριέρα του για να ζήσει μόνος του σε ένα μικρό σπίτι, χωμένο πλαγιά ενός βουνού στο Όρεγκον. Ο Πράις έχει περάσει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του και πλέον δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να επιστρέψει στην παλιά του ζωή.

Πετυχημένος αλλά μονίμως αγχωμένος, ο οικογενειάρχης φωτορεπόρτερ, είχε κουραστεί από τον ασταμάτητο καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο. Σηκωνόταν κάθε πρωί και πήγαινε στη δουλειά του μόνο και μόνο για να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του… Ωστόσο, το 1990, και αφότου διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο Payne Hallow, αποφάσισε ότι ήθελε να αλλάξει τη ζωή του.

Παραιτήθηκε από τη δουλειά του, εγκατέλειψε την οικογένειά του και επέστρεψε στο Όρεγκον – τη γενέτειρά του- για να ζήσει ολομόναχος μέσα σε ένα λιβάδι.

«Δεν πιστεύω σε σπίτια ή σε δάνεια» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας:

«Ποιος άνθρωπος με φυσιολογικό μυαλό θα περνούσε όλη του τη ζωή να πληρώνει για ένα κτίριο που δεν θα μπορούσε ποτέ να το χαρεί επειδή θα δούλευε συνεχώς;».

Η αναζήτησή ενός απλούστερου τρόπου ζωής πέρασε από αρκετά στάδια. Έμεινε σε σκηνές, σε μια καλύβα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι χωμένο σε μια βουνοπλαγιά με θέα ένα λιβάδι. Και εκεί έχει περάσει δύο δεκαετίες της ζωής τους…

Το μικρό ξύλινο σπίτι του Πράις έχει όσα χρειάζεται… Ένα μικρό αναδιπλούμενο κρεβάτι, ένα μικρό μάτι για μαγείρεμα και ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ -εάν ο χειμώνας γίνει πια ανυπόφορος

Όπως υποστηρίζει ότι όταν κάποιος ζει σχεδόν θαμμένος κάτω από τη γη μπορεί να γλιτώσει μια… περιουσία στη θέρμανση το χειμώνα ενώ το σπίτι του είναι πολύ πιο δροσερό και το καλοκαίρι. Έτσι, όπως λέει ο ίδιος, ο ετήσιος προϋπολογισμός του δεν ξεπερνά τα 5.000 δολάρια το χρόνο.

Και μάλιστα από αυτά τα χρήματα, μόλις τα 100 δολάρια τον χρόνο αφορούν στο ενοίκιο που πληρώνει για αυτό τον χώρο στον ιδιοκτήτη.

Επομένως του μένουν αρκετά χρήματα να ξοδέψει σε ηλεκτρισμό αλλά και αξεσουάρ όπως το iPad, το MacBook Air αλλά και 53 δολάρια το μήνα για τον λογαριασμό του κινητού.

«Μου αρέσει που μπορεί να κάνω ό,τι θέλω…» λέει ο Πράις, και συμπληρώνει:

«Όταν απαλλάσσεσαι από υλικά αντικείμενα και είσαι διατεθειμένος να ζήσεις με λιγότερα, τότε αυτό είναι κάτι περισσότερο από δώρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ