ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Εξαπλώνεται ο ιός - Εντείνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως

Κοροναϊός: Εξαπλώνεται ο ιός - Εντείνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως
(AP Photo/Ahn Young-joon)

Μετά την Ιταλία, ο νέος κοροναϊός διαδίδεται πλέον στην Ευρώπη προκαλώντας έντονες ανησυχίες ενώ η γηραιά ήπειρος δέχεται ισχυρή πίεση να συγκρατήσει την επιδημία, ο αριθμός των νεκρών της οποίας αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, Τετάρτη, ιδιαίτερα στο Ιράν.

Για πρώτη φορά, ο καθημερινός αριθμός των νέων μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό στον κόσμο υπερέβη εκείνον που καταγράφηκε στην Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας 411 νέα κρούσματα την Τρίτη στην Κίνα έναντι 427 κρουσμάτων αλλού στον κόσμο.

Ο νέος κοροναϊός έχει εμφανιστεί από χθες, Τρίτη, μέχρι σήμερα σε νέες ευρωπαϊκές χώρες: την Αυστρία, την Ελβετία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Νορβηγία, τη Γεωργία καθώς και στην Αλγερία. Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο Γάλλου και ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική, στη Βραζιλία.

Ο Covid-19 αφορά πλέον, εκτός από την Κίνα, μια σαρανταριά άλλες χώρες στις οποίες έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 ανθρώπους ενώ υπάρχουν σ' αυτές σχεδόν 2.800 κρούσματα. Όμως η επιδημία φαίνεται πως έχει φθάσει στην κορύφωσή της στην Κίνα: οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 52 νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη - ο μικρότερος αριθμός εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Πρώτο κρούσμα στη Βόρεια Μακεδονία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φιλίπτσε. Πρόκειται, όπως είπε, για μία 50χρονη που έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο των Σκοπίων, όπου και είναι απομονωμένη.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας διευκρίνισε παράλληλα ότι η ασθενής είχε διαμείνει στην Ιταλία επί ένα μήνα, όπου είχε επισκεφθεί συγγενείς της.

Η γυναίκα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας είχε ασθενήσει πριν από δύο εβδομάδες και αρχικά είχε νοσηλευτεί στην Ιταλία, όμως δεν είχε εξεταστεί για κοροναϊό. Με το που επέστρεψε στα Σκόπια μεταφέρθηκε στην κλινική της πόλης για λοιμώδη νοσήματα, όπου σήμερα βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19.

Τρεις Ρώσοι που επέβαιναν στο Diamond Princess προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό

Τρεις Ρώσοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess διαγνώστηκαν με «λοίμωξη του κοροναϊού», ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής αρχής προστασίας του καταναλωτή Rospatrebnadzor, Άννα Ποπόβα, η οποία τόνισε ότι επέστρεψαν από την Ιαπωνία στην Ρωσία και νοσηλεύονται στην πόλη Καζάν.

«Μεταφέραμε του Ρώσους πολίτες από την Ιαπωνία. Πρέπει να σας πω, ότι νοσηλεύονται και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, σε συνθήκες απομόνωσης όλοι τους, οκτώ άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων και τρεις, στους οποίους διαγνώσθηκε στην Ιαπωνία «λοίμωξη του κορονοϊού». Τα μέλη των οικογενειών τους επίσης διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο στο Καζάν. Η διάγνωση στους τρεις επιβεβαιώθηκε με την χρήση πολλαπλών ιολογικών μεθόδων, δήλωσε η Ποπόβα.

Η ίδια επεσήμανε πως όλοι νοιώθουν καλά. «Ο πυρετός σε όλους είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχουν κλινικές εκδηλώσεις σε κανένα, ακόμη και σε εκείνους που διαγνώσθηκαν με «λοίμωξη του κοροναϊού», δήλωσε η Ποπόβα.

Με εντολή του αρμόδιου επιχειρησιακού επιτελείου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ρωσικό αεροσκάφος τύπου Αν-148 του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών μετέφερε από τον Τόκιο στο Καζάν, οκτώ Ρώσους πολίτες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο λιμάνι της πόλης Γιοκοχάμα. Όλοι τους θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Σάο Πάουλο. Πρόκειται για έναν άνδρα 61 ετών ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα από την Ιταλία.

Η διάγνωση αυτή έγινε εν μέσω της καρναβαλικής περιόδου, κατά την οποία εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας για να συμμετάσχουν στους υπαίθριους, ξέφρενους εορτασμούς.

Ο ασθενής είναι μόνιμος κάτοικος του Σάο Πάουλο και είχε ταξιδέψει στη Λομβαρδία της βόρειας Ιταλίας από τις 9 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Είναι σε καλή κατάσταση και θα παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση για τις επόμενες 14 ημέρες, ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η υγειονομική υπηρεσία Anvisa σημείωσε ότι έχει ζητήσει να της παραδοθεί ο κατάλογος των επιβατών που συνταξίδεψαν με τον 61χρονο από την Ιταλία στη Βραζιλία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί άλλα 20 ύποπτα κρούσματα, ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ασία και την Ευρώπη.

Τουρκία: Δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά σχετικά με τον κοροναϊό.

Ο κ. Κοτζά είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα κοροναϊού στην Τουρκία «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ» διευκρίνισε. Είπε ότι οι 132 Τούρκοι πολίτες που επέβαιναν σε αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση χθες στην Άγκυρα προερχόμενο από το Κουμ και το Μασάντ του Ιράν, βρίσκονται σε καραντίνα για να εμποδιστεί η διασπορά του κοροναϊού. Ο κ. Κοτζά είπε ότι η Τουρκία έχει στήσει πρόχειρα νοσοκομειακά κέντρα στα σύνορα με το Ιράν

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αν και στην Τουρκία δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα, «έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στις γειτονικές μας χώρες». Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Κοτζά είπε ότι «υπήρξε ανακοίνωση ενός κρούσματος και στην Ελλάδα και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αυτή την περίοδο στους γείτονές μας, χρειάστηκε να εντείνουμε τα μέτρα μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν λόγω του κρούσματος στην Ελλάδα η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, ο υπουργός απάντησε ότι: «Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μόνο ένα κρούσμα. Η (τουρκική) επιστημονική επιτροπή έχει την άποψη ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν διαφορετικά μέτρα».

Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτνμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν σήμερα νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για το Ιράν, την Ιταλία και τη Μογγολία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για τον κίνδυνο που συνιστά για την υγεία τους ο Covid-19 αλλά και για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν λόγω των προσπαθειών που καταβάλλονται για να μην εξαπλωθεί η επιδημία.

Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Ιταλία και στο Ιράν. Και στις δύο χώρες υπάρχουν εστίες του νέου κοροναϊού.

Για το Ιράν, οι ΗΠΑ είχαν ήδη εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία που καλούσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν καθόλου στη χώρα αυτή, λόγω του κινδύνου που διατρέχουν να απαχθούν ή να συλληφθούν.

Στην οδηγία του για τη Μογγολία, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες «να ξανασκεφθούν» το ταξίδι που σχεδιάζουν, λόγω «των περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις» που εφαρμόζουν οι τοπικές αρχές ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας από τη γειτονική Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ