ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους είναι άνω των 6 ετών

Κορωνοϊός - Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους είναι άνω των 6 ετών
AP Photo/Manu Fernande

Την υποχρεωτική η χρήση μάσκας στον δρόμο ή στους δημόσιους χώρους όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων από όλους όσοι είναι άνω των 6 ετών ανακοίνωσαν οι αρχές της Ισπανίας.

«Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους δρόμους, τους υπαίθριους χώρους και σε κάθε δημόσιο κλειστό χώρο (…) όταν δεν είναι εφικτό να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων», αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα.

«Αυτό αφορά όσους είναι άνω των έξι ετών», αναφέρεται στο διάταγμα, με εξαίρεση όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή όσους μπορούν να δικαιολογήσουν «για λόγους ανάγκης ή ανωτέρας βίας» τη μη χρήση μάσκας.

Στο διάταγμα δεν διευκρινίζεται η επιβολή προστίμων για τους παραβάτες.

Από τις 4 Μαΐου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς στην Ισπανία.

Το νέο διάταγμα αφορά όλες τις επαρχίες της Ισπανίας, μια χώρα που επλήγη πολύ από την επιδημία του κορωνοϊού, με 232.037 κρούσματα και 27.778 θανάτους. Πλέον η μετάδοση του ιού έχει μειωθεί σημαντικά μετά το lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Την Τρίτη, ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε κάτω από το όριο των 100 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

«Ναι» στην παράταση των περιοριστικών μέτρων, «όχι» στον Σάντσεθ

Η πλειονότητα των Ισπανών εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού και πιστεύει ότι θα έπρεπε να παραταθούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, την ίδια ώρα που μικρές σε έκταση αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη στη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), ενός δημόσιου οργανισμού, το 95% από τους 3.800 ερωτηθέντες θεωρεί απαραίτητους ή πολύ απαραίτητους τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 27.700 άτομα στην Ισπανία.

Επιπλέον, το 60% πιστεύει ότι τα περιοριστικά μέτρα τούτα, τα οποία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, πρέπει να επεκταθούν με τρόπο αυστηρό, ενώ μόνο το 29% απαιτεί περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

Ο πληθυσμός πάντως δεν εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ με το αριστερό κόμμα Unidas Podemos. Το 46% του δείγματος δηλώνει μεν ότι τον εμπιστεύεται, αλλά το 48% τονίζει πως του έχει λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ αναμένεται σήμερα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση έως το τέλος Ιουνίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που δικαιολογεί τα μέτρα περιορισμού και ενώ τα 'καθαρολάθος' (cazarolazos), οι αυτοσχέδιες διαμαρτυρίες με κτύπημα κατσαρόλας, πολλαπλασιάζονται στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της κρίσης από τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Σποραδικές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, πραγματοποιούνται από την περασμένη εβδομάδα έπειτα από προσκλήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζονται από τα δεξιά κόμματα. Οι διαδηλωτές, που συχνά καλύπτουν με μάσκες τα πρόσωπά τους, κυματίζουν την ισπανική σημαία και απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης, φωνάζοντας «ελευθερία».

«Η διακυβέρνηση του Σάντσεθ είναι καταστροφική και βάζει σε κίνδυνο την Ισπανία (...) όλα όσα κάνει, η καθυστέρησή του να αντιδράσει και η στέρηση της ελευθερίας είναι απαράδεκτα», δηλώνει στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου ο Φενάνδο Λόπεθ, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις διαδηλώσεις χθες το απόγευμα έξω από την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.

«Απαιτούμε από τον Σάντσεθ να φύγει, γιατί καταστρέφει αυτή τη χώρα, σχεδόν τον παρακαλώ, σας παρακαλώ, να φύγετε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιγνάθιο, ένας από τους διαδηλωτές στη Σεβίλλη, στην Ανδαλουσία, που θέλησε να αποκαλύψει μόνο το όνομά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ