ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση να λέμε σε όλα όχι

Θεοδωράκης: Δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση να λέμε σε όλα όχι
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Με μία άκρως αινιγματική δήλωση – «χρησμό» που θα μπορούσε να «ερμηνευτεί» και ως «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης άναψε «φωτιές», προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του «Ποταμιού».

«Πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας».

«Θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε.

Στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να καθοριστεί η στάση του κόμματος στη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τη διαφορά ότι στη Σεβαστουπόλεως δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά. Απειλές παραιτήσεων από την μία και επίκληση λογικής από την άλλη δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό.

Οι ευρωβουλευτές καλούν υπέρ της ψήφισης θέση που διατηρούν και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Δεν συμφωνούν όμως άλλοι όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός που απειλεί με παραίτηση αλλά και ο Γιώργος Αμυράς.

Μια πιθανή παραίτηση Ψαριανού επί της ουσίας θα γίνει η ταφόπλακα του πολιτικού οράματος του Σταύρου Θεοδωράκη μιας και δεν θα έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε να συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως ο ίδιος ο βουλευτής του κόμματος από νωρίς το πρωί έστειλε μήνυμα στην ηγεσία πως εκείνος δεν έχει θέση στο Ποτάμι αν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση αν θα αποχωρήσει από το κόμμα σε περίπτωση κατά την οποία το Ποτάμι υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε «δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού».

«Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετή ονομασία. Θα προτιμούσα το "νέα" και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό» εξήγησε υποστηρίζοντας πως «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών».

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Γραμματικάκης με νέα παρέμβαση του τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Όπως είπε το κόμμα του πήρε καθαρή θέση υπέρ της συμφωνίας στο συνέδριο και τάχθηκε «κατά μίας επιπλέον γραμμής» σε ένα περιβάλλον γενικής σύγχυσης.

Την ίδια άποψη έχει και ο έτερος ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος ο οποίος σημείωσε πως «στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες».

Εκτίμησε πως η σημερινή συνεδρίαση της πολιτική γραμματεία «θα επιβεβαιώσει ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες».

«H συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι' αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της» υποστήριξε από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης καθώς είναι συνεργαζόμενος και όχι μέλος του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ