ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης από Μυτιλήνη: Προτεραιότητα ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών

Μηταράκης από Μυτιλήνη: Προτεραιότητα ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και τις επιστροφές μεταναστών -είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής τους- όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου, έθεσε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Μυτιλήνη, δύο μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο υπουργός συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

«Ήρθαμε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Μηταράκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις ροές να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών», τόνισε.

«Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία. Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτακη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020», υπογράμμισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ερχόμενη Τετάρτη, με γενική απεργία στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης είπε:

«Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Ο κ. Μηταράκης δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας όπως είχε προγραμματιστεί καθώς, όπως είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».

Για τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ούτε από τον περιφερειάρχη ούτε από τους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αρκέστηκε να πει ότι «είχαμε μία χρήσιμη συνάντηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις», ενώ ο Χαράλαμπος Αθανασίου δεν προέβη σε δηλώσεις.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, σχολίασε αρνητικά τη μη πρόσκληση του στη σημερινή σύσκεψη.

«Οι βουλευτές του νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση. 'Αρα η συνάντηση του υπουργού έγινε με τον εξής... έναν, κυβερνητικό βουλευτή. Προφανής η αλλεργία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ