ΣΠΟΡ

Champions League: Ποια «Μεγάλη Κυρία»; Τα «μωρά» του Άγιαξ την έκαναν να... κλάψει!

Champions League: Ποια «Μεγάλη Κυρία»; Τα «μωρά» του Άγιαξ την έκαναν να... κλάψει!
ΑP PHOTO

Ο Άγιαξ έριξε στο «καναβάτσο» τη Γιουβέντους και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League επικρατώντας 2-1 των Ιταλών μέσα στο Τορίνο - «Πάρτι» της Μπαρτσελόνα με 3-0 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Οι Ολλανδοί, παρά το 1-1 στο Άμστερνταμ, αλλά και παρότι βρέθηκαν να χάνουν στο Τορίνο, έφεραν τα πάνω κάτω στο δεύτερο προημιτελικό με τη «Μεγάλη Κυρία» και με το τελικό 2-1 πήραν επική πρόκριση στην τετράδα, όπου θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ.

Το αήττητο που είχε στο Τορίνο η «Γιούβε» απέναντι στον Άγιαξ (τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες) έλαβε άδοξα τέλος, παρά το προβάδισμα των φετινών πρωταθλητών Ιταλίας στο 28΄ με τον Ρονάλντο. Το VAR έδειξε ότι δεν είχε γίνει κανένα φάουλ στον Φέλτμαν, το γκολ μέτρησε κανονικά και οι «μπιανκονέρι» έδειξαν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους από νωρίς.



Η «απάντηση» των φιλοξενούμενων ήταν άμεση και στο 34΄ έφεραν το ματς στα ίσια με τον Φαν ντε Μπέεκ. Από ΄κει και πέρα οι παίκτες του Τεν Χαγκ κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και με την ψυχολογία στα ύψη, κατάφεραν στο 67΄ να φέρουν τα πάνω - κάτω, με τον Ντε Λιχτ να χρίζεται σκόρερ και να «σφραγίζει» την πρόκριση για την ομάδα του.





ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Στσέζνι, Πιάνιτς, Ντε Σίλιο (64΄ Κανσέλο), Ρονάλντο, Άλεξ Σάντρο, Ντιμπάλα (46΄ Κέαν), Ματουϊντί, Μπονούτσι, Τσαν, Ρουγκάνι, Μπερναρντέσκι (80΄ Μπεντανκούρ)

ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονανα, Φέλτμαν, Ντε Λιχτ, Φαν ντε Μπέεκ, Νέρες, Τάντιτς, Μασράουϊ (11΄ Σινγκρέβεν, 82΄ Μαγκαγιάν), Μπλιντ, Σένε, Ντε Γιονγκ, Ζίγιες (88΄ Χούντελααρ).

Διάολος ήταν ο... Μέσι

Έξι χρόνια ήταν πάρα πολλά για τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου να μην σκοράρει σε προημιτελικό Champions League. Ο Λιονέλ Μέσι «ξεμπούκωσε» κόντρα σην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα στους ημιτελικούς της διοργάνωσης (για πρώτη φορά μετά το 2015), όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Λίβερπουλ - Πόρτο. Το 1-0 της περασμένης εβδομάδας στο «Ολντ Τράφορντ» αποδείχθηκε... υπεραρκετό για τους «μπλαουγκράνα», που επικράτησαν 3-0 στο «Νόου Καμπ» και προκρίθηκαν πανηγυρικά στην τετράδα, σε αντίθεση με τους «κόκκινους διαβόλους» που δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν το θαύμα του «Παρκ ντε Πρενς» και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Τον Απρίλιο του 2013 στον προημιτελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν (2-2) ήταν η τελευταία φορά που είχε σκοράρει ο Μέσι. Με βάση την κλάση του το χρονικό διάστημα που δεν έβρισκε δίχτυα ήταν... αφύσικο και αυτό σταμάτησε απόψε.

Πρώτα στο 16΄, με φοβερή ατομική προσπάθεια και άψογο τελείωμα και τέσσερα λεπτά αργότερα, με τη... βοήθεια του Ντε Χέα, ο οποίος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη, ο Αργεντινός σταρ παραβίασε δύο φορές τα δίχτυα των «κόκκινων διαβόλων» φτάνοντας τα 28 γκολ στα τελευταία 24 ματς με την Μπαρτσελόνα.



Η «σεμνή τελετή» έλαβε τέλος στο 61΄, όταν μετά από εξαιρετική πάσα του Μέσι, ο Κουτίνιο πέτυχε το γκολ της βραδιάς με άπιαστο ασύλληπτο σουτ έξω από την περιοχή (3-0). Η ομάδα του Βαλβέρδε έφτασε τις 40 προκρίσεις σε 42 ευρωπαϊκά ματς, όταν είχε πάρει τη νίκη στο πρώτο ματς εκτός έδρας, ενώ διατήρησε την παράδοση που τη θέλει αήττητη απέναντι στη Γιουνάιτεντ εντός έδρας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (3 νίκες, 2 ισοπαλίες).



Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μόλις στο πρώτο λεπτό, η Γιουνάιτεντ είχε δοκάρι με τον Ράσφορντ, ενώ στο 11΄ ο Μπριχ υπέδειξε πέναλτι σε πέσιμο του Ράκιτιτς από μαρκάρισμα του Φρεντ, ωστόσο, το VAR διόρθωσε το λάθος του Γερμανού ρέφερι, που πήρε πίσω την αρχική του απόφαση...



ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Σέρτζι Ρομπέρτο (71΄ Σεμέδο), Πικέ, Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Κουτίνιο (81΄ Ντεμπελέ), Αρτούρ (75΄ Βιδάλ), Σουάρες, Μέσι, Λανγκλέ, Ζόρντι Άλμπα

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Όλε-Γκούναρ Σόλσκιερ): Ντε Χέα, Λίντελοφ, Τζόουνς, Πογκμπά, Μαρσιάλ (65΄ Νταλότ), Ράσφορντ (73΄ Λουκάκου), Σμόλινγκ, Φρεντ, Γιανγκ, Λίνγκαρντ (80΄ Σάντσες), ΜακΤόμινεϊ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ