ΣΠΟΡ

Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1: Νίκη τετράδας στα «Πηγάδια»

Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1: Νίκη τετράδας στα «Πηγάδια»
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός παρά τις απουσίες κατάφερε να νικήσει 1-0 στην έδρα της Ξάνθης έχοντας πολύ καλή εικόνα και φτάνοντας πλέον στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Παρά την κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια αλλά και τις σημαντικές απουσίες (Κουρμπέλης, Μπουζούκης, Νούνες), ο Παναθηναϊκός έδειξε πως είναι σε ανοδική πορεία. Οι «πράσινοι» του Γιώργου Δώνη έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο στα «Πηγάδια», όπου είχαν και τη συμπαράσταση περίπου 2.000 οπαδών τους, και πήραν σπουδαία νίκη 1-0 απέναντι στην Ξάνθη. Ο Φεντερίκο Μακέντα πιστοποίησε την αγωνιστική του άνοδο, όπως και ο Γκιάς Ζαχίντ, με τον δεύτερο να βγάζει τη «μαγική» μπαλιά και τον Ιταλό να βάζει το γκολ της νίκης. Το «τριφύλλι» θα μπορούσε να έχει πετύχει κι άλλα τέρματα, ειδικότερα στο τελευταίο δεκάλεπτο του ματς που βρήκε χώρους, ωστόσο και το 0-1 του έδωσε τους τρεις βαθμούς που ήταν κι ο στόχος.

Στα σημαντικά για τους «πράσινους», το γεγονός ότι ο Ανουάρ όχι απλά ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα στη μεσαία γραμμή, αλλά έβγαλε όλο το ενενηντάλεπτο και είχε πολύ καλή εικόνα. Ο νεοαποκτηθέντας μέσος βοήθησε τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι, δείχνοντας πως έχει την ποιότητα για να προσφέρει τις λύσεις που θέλει ο Γιώργος Δώνης, ενώ ντεμπούτο έκανε και ο Ντομινίκ Νάγκι, που αγωνίστηκε λιγότερο αλλά έδειξε κι αυτός κάποια από τα θετικά του στοιχεία. Ο Παναθηναϊκός με τη νίκη αυτή έφτασε στους 28 βαθμούς και την 4η θέση και περιμένει τον Ατρόμητο την Τετάρτη (22/01) στο ΟΑΚΑ για να συνεχίσει το… σερί του, ενώ η Ξάνθη έμεινε στους 26 και είναι εκτός εξάδας αυτή τη στιγμή.

Έτσι έπαιξαν

Το 4-2-3-1 προτίμησε για την Ξάνθη ο Γιώργος Παράσχος. Ο τεχνικός των Ακριτών είχε κάτω από τα δοκάρια τον Αμπάντ με τους Κασάδο, Μαλεζά, Καρασαλίδη και Μπαξεβανίδη από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή οι Κοβάτσεβιτς και Καμαρά με τον Σόσα δεξιά, οτν Στάρτζεον αριστερά και τον Εντουάρντο πίσω από τον Κάστρο.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Δώνης είχε να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα απουσιών, αλλά δεν άλλαξε το δικό του το 4-2-3-1 για τον Παναθηναϊκό. Κάτω από τα δοκάρια ο Διούδης με τους Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρα και Ινσούα από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή ο Ανουάρ έκανε το ντεμπούτο του στο πλευρό του Χρήστου Δώνη, με τον Μπεκ δεξιά και τον Χατζηγιοβάνη αριστερά, ενώ ο Ζαχίντ κινήθηκε πίσω από τον Μακέντα.

Καλύτερος ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έδειξε από το ξεκίνημα του παιχνιδιού πως ήθελε να επιβάλει τον δικό του ρυθμό. Οι «πράσινοι» πήραν την κατοχή της μπάλας πολύ γρήγορα, μαζί με τον έλεγχο της αναμέτρησης, κι ήταν αυτοί που έδειξαν να ψάχνουν το γκολ. Η ομάδα του Δώνη είχε μια πολύ καλή ευκαιρία με τον Μακέντα αλλά ο Αμπάντ είπε «όχι» στο πρώτο δεκάλεπτο, με την Ξάνθη να μην μπορεί να κρατήσει μπάλα κάτι που είχε σαν συνέπεια να μην απειλείται η εστία του Διούδη.

Η καλή εικόνα του Παναθηναϊκού, θα μπορούσε να έχει συνδυαστεί και με ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό ήρθε στο 32’ με τον Μπαρτ Σένκεφελντ μετά από αναταραχή στην άμυνα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, πλην όμως ο Φωτιάς και ο βοηθός του ακύρωσαν το γκολ. Όπως αποδείχθηκε από το VAR, ήταν μια σωστή απόφαση αφού στο ξεκίνημα της φάσης ο Χρήστος Δώνης που διεκδίκησε τη μπάλα ήταν σε θέση οφσάιντ. Το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, δεν ήταν απόλυτα δίκαιο με βάση την εικόνα του αγώνα.

Ζαχίντ, Μακέντα και… διπλό

Η δικαιοσύνη, αποκαταστάθηκε μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους. Στο 50’ του αγώνα ο Ζαχίντ έκανε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Φεντερίκο Μακέντα, ο Ιταλός πήρε τα βήμα έξω από την περιοχή και με υπέροχο πλασέ στην κίνηση έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ! Οι «πράσινοι» είχαν μια ακόμα καλή ευκαιρία για ένα δεύτερο τέρμα, σε δυνατό βολέ του Ανουάρ που έβγαλε σε κόρνερ ο Αμπάντ με εξαιρετική εκτίναξη, ενώ ο Παράσχος με αλλαγές προσπάθησε να κάνει πιο επιθετική την Ξάνθη.

Οι κινήσεις του τεχνικού των Ακριτών δεν έφεραν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, με τους γηπεδούχους να έχουν κάποιες τελικές αλλά όχι καθαρή ευκαιρία. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του είχε τον έλεγχο αλλά και τις ευκαιρίες στις κόντρα επιθέσεις όταν άφησαν χώρους οι παίκτες της Ξάνθης. Ο Δώνης έριξε στο ματς και τον Ντομινίκ Νάγκι, που έκανε κι αυτός ντεμπούτο όπως ο εξαιρετικός Ανουάρ, με τον Ούγγρο να χάνει και την ευκαιρία για το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ χρόνο πήρε και ο νεαρός Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει μια πολύ σημαντική νίκη, με την οποία έφτασε στους 28 βαθμούς και στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, ενώ η Ξάνθη έμεινε στους 26 και αυτή τη στιγμή είναι έβδομη…

Ξάνθη (Γιώργος Παράσχος): Αμπάντ, Στάρτζεον (57’ Ντζουρίτσκοβιτς), Τεσέιρα (72’ Φοσέ), Κοβάτσεβιτς, Σόσα (53’ Μπαριέντος), Μπαξεβανίδης, Κασάδο, Μαλεζάς, Καρασαλίδης, Καμαρά, Κάστρο

Παναθηναϊκός (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Ινσούα, Ανουάρ, Δώνης, Μπεκ (73’ Νάγκι), Ζαχίντ (85’ Αλεξανδρόπουλος), Χατζηγιοβάνης (67’ Χατζηθεοδωρίδης), Μακέντα



ΔΗΜΟΦΙΛΗ